Utorak, 30.08.2011.

13:57

Kacin: Opozicija koči CG ka EU

Kacin kaže da stalno uslovljavanje dogovora o Zakonu o opštem obrazovanju opozicije pokazuje da oni ne žele da Crna Gora dobije datum početka pregovora s EU.

Izvor: Tanjug

Default images

Potpredsednik delegacije Evropskog parlamenta za saradnju s jugoistočnom Evropom Jelko Kacin je rekao da to što rezultata na tom planu nema jeste razlog za zabrinutost, jer, kako je rekao, možda to Crnoj Gori izgleda kao načelno pitanje jezika i kulture, ali se postavlja jednostavno pitanje da li Crna Gora može dobiti datum i da li može početi pregovore.

"Izgleda da crnogorska opozicija ocenjuje da Crna Gora ne zaslužuje dobijanje datuma za početak pregovora. Mislim da ta pozicija nije produktivna, jer otvaranje pregovora donosi ogroman broj novih prilika kada je moguće otvoriti ta pitanja, ali kada je država kandidat ona mora poštovati standarde EU, pa bi tada, prema mom mišljenju, opozicija mogla daleko više postići", rekao je on.

"Ali ako je glavni cilj da se Crna Gora zaustavi na putu ka datumu, mislim da je opozicija uspešna'', dodao je Kacin.

Upitan da li bi Crna Gora mogla dobiti uslovni datum pregovora, Kacin je odgovorio da uslovni početak nije početak.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku dve zemlje zapadnog Balkana su u situaciji da mogu ostvariti proboj.

"Crna Gora može dobiti datum, a Srbija može dobiti status zemlje kandidata. Kako sada stvari stoje, nema nacionalnog konsenzusa da bi trebalo stvoriti uslove da jedna zemlja dobije datum i krene u pregovore, a da druga dobije samo status zemlje kandidata. Dakle, to su trenuci istine i tako bi trebalo odgovoriti na to pitanje", rekao je Kacin.

On je dodao da EU ne zanimaju dva slova. "Govori se o tome da li se vladajuća koalicija i opozicija bore za 'magareću senku' ili su svesne pred čim stoje i kako na taj izazov odgovaraju", poručio je Kacin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: