Šta je Hadžić pričao sa sudijom

Goran Hadžić je istražnom sudiji rekao da ni po koju cenu neće otkriti ljude koji su mu pomagali u skrivanju, nezvanično saznaju "Novosti".

Izvor: B92

Četvrtak, 21.07.2011.

07:55

Default images

Prema pisanju tog lista, poslednji haški begunac je rekao istražnom sudiji, koji ga je saslušao nakon što je posle hapšenja na Fruškoj gori prebačen u Specijalni sud u Beogradu, da nema zamerki na hapšenje i da su ga policajci dobro čuvali i da čak nije ni pokisao.

On je istražnom sudiji rekao da zna za šta je optužen, ali o krivici nije želeo da se izjasni za pet minuta, koliko je proveo u sudnici.

Prve reči su mu bile, prema saznanjima "Novosti", "Gde si, Tomo?", koje je uputio advokatu Tomi Fili, koji ga je branio još 1991, kada je bio uhapšen na Plitvicama i kada su ga prebile "zenge". Stari znanci su se rukovali, a usledio je, zatim, pozdrav i sa Filinim kolegom, advokatom Radoslavom Marinkovićem, pišu dalje "Novosti".

Uprkos tome što je sedam godina uspevao da zametne trag, Hadžić se u sudnici zadržao svega pet minuta. Sem osnovnih podataka, imena i prezimena, nije rekao ništa više. Ni gde se krio sve vreme, niti ko mu je pomagao, da li je bio u Srbiji ili u Rusiji i Belorusiji, kako se nagađalo.

"Dobar dan", rekao je Hadžić i istražnom sudiji Milanu Dilpariću, koji je vodio postupak ekstradicije i koji će biti nadležan za njega dok je u Beogradu, i tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću.

Istražni sudija: Da li ste vi Goran Hadžić?

Hadžić: Jeste, ja sam Hadžić.

Istražni sudija: Kada ste i gde rođeni?

Hadžić: Sedmog septembra 1958. godine u Vinkovcima.

Istražni sudija: Da li znate gde se nalazite?

Hadžić: U sudu.


Sudija Dilparić mu je zatim dao hašku optužnicu. Hadžić ju je uzeo i rekao da zna za šta je optužen. O tome da li je kriv ili nije nije se ni izjašnjavao, jer to od njega niko nije ni tražio.

Sudija, advokati i Hadžić nastavili su da razgovaraju u malo opuštenijoj atmosferi. Šalu je pokrenuo sam bivši predsednik RSK, jer je, kako saznaju "Novosti", bio potpuno svestan, očuvanog zdravlja i spreman za razgovor.

Istražni sudija: Da li imate neke primebde na policiju koja vas je privela?

Hadžić: Nemam, čak su me i dobro čuvali, jer nisam pokisao
.

Zvaničan deo razgovora time je i završen. Hadžić je zatim nakratko popričao sa svojim braniocima. Rekao je Tomi Fili da bi želeo da ga brani u Hagu, kao nekada na Plitvicama. On mu je, međutim, odgovorio da je hašku togu okačio o klin i da odbranom bivšeg potpredsednika SRJ Nikole Šainovića u žalbenom postupku završava karijeru, ali da će mu preporučiti dobrog advokata.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, nadležni su u sredu pitali Hadžića ko su mu bili jataci sve ovo vreme. On im je odgovorio da, ni da ga seku, neće reći njihova imena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: