Ubio policajca, a policija njega

U Zrenjaninu ubijen policajac pri pokušaju privođenja Gorana Petrovića (1981). Nakon što je ubio policajca i ranio njegovog kolegu, policija ga je likvidirala.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 21.07.2011.

10:07

Default images

Kako B92 saznaje, sud je dao nalog policiji za pretres i privođenje Gorana Petrovića, starog 30 godina, zbog prijave za nasilje u porodici.

Pripadnici policije u njegov stan su došli s pancirima i dugim cevima. Međutim, stan je bio pod video-nadzorom, tako da je Petrović video policiju koja mu je došla ispred vrata.

Nakon toga, on je otvorio vrata i odmah pucao policajcu u glavu, tačno iznad pancira. U pucnjavi je potom ranjen još jedan policajac, a ubica policijaca je u toj razmeni vatre likvidiran.

Direktor policije Milorad Veljović je rekao da je u akciji ubijen policajac Aleksandar Rkman. U obračunu su ranjeni policajac I.R. (25), kao i otac Gorana Petrovića. Oni su lakše ranjeni i smešteni su u bolnicu.

"Ono što je činjenica jeste da policija svakim danom trpi napade i nasilje. Nisam siguran da javnost to dovoljno shvata. I jutros je cenu svog posla platio životom jedan mladi kolega, jednostavno nije imao ni sreće", rekao je Veljović novinarima.

Kako je dodao, policajci koji su intervenisali nosili su pancire, a u akciju su krenuli po nalogu suda, zbog prijave za nasilje u porodici. Kako je dodao, policajci koji su intervenisali nosili su pancire, a u akciju su krenuli po nalogu suda, zbog prijave za nasilje u porodici.

Veljović je dodao da je Petrović video da policajci nose pancire i da im je pucao u glavu, odnosno u vrh pancira.

Direktor policije obišao je ranjenog policajca i kazao da je on pogođen u rame, ali da mu život nije ugrožen.

"Obići ćemo i policajca koji je ovog kriminalca lišio života, jer da to nije učinio, verovatno bi bilo još mrtvih policajaca. Ovo je tragedija, a mi se moramo potruditi da policajce zaštitimo", rekao je Veljović.
Zrenjanin
Kako B92 saznaje, Petrović je već osuđivan za dva ubistva i sklon je nasilju, a bavio se distribucijom narkotika, kao i reketiranjem i iznudom. Veljović je potvrdio da je Petović ranije osuđivan za ubistvo i druga teška krivična dela i dodao da do današnje tragedije ne bi došlo da je ubica bio tamo gde je mogao da se leči.

Načelnik Policijske uprave Zrenjanina Bojan Marković izavio je da su prilikom intervencije preduzete sve zakonske mere i ocenio da se “na neka ponašanja i događanja nije moglo uticati“.

Inače, stan u kom se dogodio ovaj obračun nalazi se svega 500 metara od policijske stanice.

Sindikati policije traže bolje uslove i veću zaštitu

Policijski sindikati najoštrije su osudili ubistvo policajca Aleksandra Rkmana i ranjavanje Ivana Radina, kolega iz Zrenjanina, navodeći da je jutrošnji događaj u Zrenjaninu još jedan primer rizika sa kojima se svakodnevno susreću.

Reagujući na posledice intervencije policije u Zrenjaninu, tokom koje su poginuli Rkman i kriminalac Goran Petrović, dok su Radin i Goranov otac Dragan zadobili telesne povrede, Policijski sindikat Srbije navodi da je "kada se neko odluči da hladnokrvno metkom u glavu ubije policajca to i pokazatelj da su u društvu mnoge vrednosti poremećene".

"Već godinama upozoravamo da su propisi prilikom privođenja kriminalaca zastareli i neprilagođeni novim okolnostima. Hitno pozivamo vrh Ministarstva unutrašnjih poslova da nešto učini po tom pitanju", poručio je predsednik PSS Veljko Mijailović u saopštenju.

Sindikat srpske policije podseća da su se tokom prethodnih nedelja konstantno oglašavali povodom učestalih napada na policiju, ali tvrdi da odgovora ili reakcije resornog ministarstva nije bilo.

"Konkretnih rešenja za probleme u policiji nema, osim prigodne retorike! Šta još policajcima u Srbiji treba da se desi, pored napada i ubistava, da bi neko preuzeo odgovornost u vrhu Ministarstva?", pitaju iz ovog sindikata i podsećaju u saopštenju da je samo od januara do maja izvršeno 669 napada na policijske službenike.

Nezavisni policijski sindikat Srbije, pored osude napada, ponovo upozorava na, kako tvrdi, lošu kaznenu politiku i blage kazne koje izriču sudije prilikom napada na policijske službenike.

"Pokazala se opravdanom sumnja da blage kazne i loša kaznena politika dovode do sve učestalijih napada na policajce. Blage kazne daju znak kriminalcima da im je najjeftinije napadati policajce", navode u saopštenju u kome podsećaju da su u više navrata tražili da se izdvoje finansije za adekvatnu zaštitnu opremu policajaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

198 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: