Velika vest za Vukovar

Hrvatski političari i udruženja veterana, pre svega iz Vukovara, ocenjuju da bi hapšenje Gorana Hadžića moglo da pomogne u rasvetljavanju sudbine nestalih.

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2011.

14:16

Default images

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo izjavio je da je hapšenje Gorana Hadžića "velika vest za Vukovar".

"On je jedna od najodgovornijih osoba za sve što se događalo u istočnoj Slavoniji tokom rata. Očekujem da bi se na suđenju moglo doznati mnogo toga što se događalo za vreme okupacije, pogotovo sudbina nestalih", rekao je novinarima Sabo.

Slično misli i sadašnja i ratna direktorka vukovarske bolnice Vesna Bosanac, koja se nada da bi Hadžićevo hapšenje moglo da dovede do
rasvetljavanja sudbine oko 400 nestalih Vukovaraca.

"Hapšenje je dobra vest za Vukovarce, jer se nadamo da će u procesuiranju njegove uloge tokom agresije na grad i njegove okupacije izići na videlo još mnoge činjenice koje će pomoći rasvetljavanju sudbina onih koji se vode kao nestali", rekla je Vesna Boanac, kako prenose lokalni mediji.

Hapšenje Gorana Hadžića pozravili su i čelnici više veteranskih udruženja.
Tanjug (arhiva)
Predsednik vukovarskog udruženja logoraša Zdravko Komšić izjavio je da je zadovoljan hapšenjem, jer smatra da je Hadžić "jedan od glavnih krivaca za sva zla koja su se događala nakon okupacije Vukovara 1991. godine".

"U to vreme Hadžić je ovde bio gospodar života i smrti, te je odredio sudbine mnogih zatvorenih. Smatram da je i ovo hapšenje pripremljeno i dogovoreno i da su srpske službe sve vreme znale gde se on nalazi", dodao je Komšić.

Predsednik Hrvatskog društva srpskih koncentracionih logora Danijel Rehak smatra da je Hadžićevo hapšenje "čin politike i ništa više". "I u ovome se slučaju pokazuje da, kada im neko treba, skrivaju ga i čuvaju, a kada više nije potreban, uhapse ga bez problema", izjavio je Rehak novinarima.

Poslanik Sabora Hrvatske Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke ocenio je da je hapšenje Gorana Hadžića dobra vest.

"To je dobra vest za sve one koji su trpeli, za sve one koji su očekivali da će njihovo trpljenje i njihova patnja doći na naplatu kod onih koji mogu biti odgovorni za stradanja njihovih najbližih ili za njihovo vlastito stradanje", rekao je Pupovac za Novu TV.

On je ocenio da je hapšenja Gorana Hadžića, kada je reč o saradnji sa Haškim tribunalom, poslednja prepreka na putu Srbije prema EU.

"Kada je, međutim, posredi saradnja između Hrvatske i Srbije u svim onim pitanjima koja su još ostala otvorena, u svim onim stvarima kada treba pokazati da su pravosuđa Hrvatske i Srbije sposobna pravedno i nepristrasno suditi za ratne zločine - taj posao još ostaje", dodao je Pupovac.

Vest o Hadžićevom hapšenju u vanrednim vestima objavili su svi hrvatski elektronski mediji, kao i portali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: