Papandreu pozvao na jedinstvo

Posle nereda u kojima je povređeno 30 ljudi, grčki parlament glasa o poverenju rekonstruisanoj Vladi. Jorgos Papandreu pozvao na jedinstvo u vladajućem PASOK-u.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2011.

08:36

Default images

Kriza se sa ulica Atine preselila u parlament, a premijer Jorgos Papandreu veruje da bi tamo mogla da dobije i pozitivno rešenje.

Papandreu predlaže rekonstruisanje vlade, ali ukoliko u parlamentu ne dobije naklonost većine, Grčkoj predstoje prevremeni izbori. Najavljenu rekonstrukciju prate ostavke poslanika PASOK-a.

"Svi treba da preuzmemo odgovornost prema državi i građanima. Nastaviću istim putem, zajedno sa članovima PASOK, drugim zvaničnicima i grčkim narodom. Formiraćemo novu Vladu, a zatim će parlament imati reč", kazao je Papandreu.

Najavljena rekonstrukcija, međutim, ne uliva poverenje hiljadama onih koji protestuju na ulicama Grčke. Zemlja je u sredu bila skoro paralisana zbog štrajka zaposlenih u javnom sektoru. Protesti zbog najavljenih novih mera štednje pretvorili su se u sukobe demonstranata i policije. U centru Atine povređeno je najmanje 30 ljudi.

Grčki premijer se na rekonstrukciju Vlade odlučio nakon neuspelih pregovora sa glavnom opozicionom partijom Novom demokratijom, kojoj je predlagao formiranje vlade nacionanog jedinstva. Pregovori su propali, jer je, prema rečima Papandreua, opozicija postavila neprihvatljive uslove.

Ukoliko Vlada nastavi istim putem i posle rekonstrukcije, smatraju analitičari, to neće rešiti ekonomske i socijalne probleme u zemlji.

"Premijer je okončao saradnju socijalista sa glavnom opozicionim partijom desnice Novom demokratijom. Potreban je novi početak kako bismo se suočili sa velikim ekonomskim i socijalnim problemima. Vlada će morati da preuzme odgovornost i plati političku cenu, makar to dovelo do prevremenih izbora ili će doći do propasti", smatra Jorgos Kirtsos, urednik lista "Siti pres" i besplatnog nedeljnog "Socijalista".

Glavni prioritet grčkih vlasti je hitno usvajanje nacrta budžeta, kako bi Međunarodni monetarni fond odblokirao paket pomoći Evropske unije. Inače, kreditni rejting Grčke pao je na najniži mogući nivo. Ocenjena je kao zemlja koja ima manje šanse da vrati kredit nego Pakistan, Ekvador ili Jamajka.

Ostavke u vladajućoj stranci

Jorgos Papandreu (FoNet, arhiva)
Dvojica poslanika PASOK-a podneli su ostavke, uoči odluke premijera Jorgosa Papndreua da predloži sastav nove vlade koja treba da dobije poverenje u parlamentu. Ostavke poslanika su podnete posle jučerašnjeg neuspeha da se u Grčkoj formira široka koaliciona vlada koja bi podržala oštre mere štednje koje je predložio premijer Papandreu.

Premijer Grčke Jorgos Papandreu pozvao je na jedinstvo poslanike svoje socijalističke stranke PASOK i "da rade zajedno na prevazilaženju krize" u "dramatičnom trenutku" za Grčku i Evropu.

Papandreu, govoreći u poslaničkom klubu tokom kritičnog sastanka sazvanog samo nekoliko sati pre no što rekostruiše Vladu, pozvao je poslanike svoje stranke da "razumeju dramatičnost trenutka" i da "zajedno rade na prevazilaženju krize."

"Pred nama su teški pregovori i naredni dani su od ključnog značaja", rekao je Papandreu suočen sa pobunom među poslanicima svoje stranke koji se protive novom planu mera štednje čiji je cilj da se obezbedi drugi paket finansijske pomoći mesto od EU i MMF.

"Izazov je pred nama, trenutak je istorijski: Ili će Evropa pisati istoriju, ili će istorija ukloniti Evropsku uniju", rekao je Papandreu.

U sadašnjem sazivu parlamenta PASOK ima većinu mesta: 155 od ukupno 300.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: