Upola manje "lažnih" azilanata

Mere srpskih vlasti protiv zloupotrebe vizne liberalizacije kreću se u dobrom smeru, kažu zvaničnici u Briselu.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.06.2011.

13:51

Default images

Izvršni direktor evropske agencije za nadzor granica Fronteks Ilak Laitinen ocenio je da se napori srpskih vlasti kreću u dobrom smeru i da su rezultati "već vidljivi".

On je posle sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem ocenio da je saradnja sa srpskim kolegama "sjajna na svim poljima - od razmene informacija, preko zajedničkih operacija do obuke".

"Naše kolege iz Srbije imaju jako dobru reputaciju u Evropi", dodao je on, napominjući da "iako je perspektiva dobra, ostaje mnogo posla koji mora biti urađen".

Mišljenje prvog čoveka Fronteksa će svakako uticati na izveštaj o mehanizmu za nadzor vizne liberalizacije koji će iduće nedelje predstaviti na Savetu EU za pravosuđe i unutrašnje poslove evropska komesarka Sesilija Malmstrom.

Ministar Dačić je izjavio da će Srbija u skladu sa mišljenjem Evropske komisije i Fronteksa odlučiti koje će zaštitne mere preduzeti kako bi se sprečilo kršenje uslova vizne liberalizacije, ali i izbegla mogućnost da se ode u drugu krajnost i eventualno njima ugroze ljudska prava.

"Pre nego što se odlučimo na izmene zakona, mi ćemo proučiti zajedno sa Evropskom komisijom neke od predloženih mera kao što su zabrana izlaska iz zemlje na određeni broj godina ili oduzimanje pasoša", rekao je Dačić.

Ministar je dodao da su ga posebno obradovale dve informacije koje je dobio od Laitinena – da se i u EU razmišlja o reformi pravila vezanih za azil, kao i da je broj zloupotreba vizne liberalizacije prepolovljen poslednjih nekoliko meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: