Dačić: "Mladić živeo u Lazarevu"

Ministar Ivica Dačić izjavio da je Ratko Mladić proteklih godina živeo sa svojim bratom u Lazarevu bez finansijskih sredstava i veoma teško.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 27.05.2011.

13:18

Default images

Dačić je rekao da je Mladić teško živeo i da je zato bila prazna priča o tome da je imao veliki broj jataka.

Prema njegovim rečima, lokacija u selu Lazarevo pored Zrenjanina prvi put je pretresena juče. Pretresene su četiri kuće Mladićevih rođaka koje su praćene nekoliko meseci, precizirao je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova je rekao i da ne vredi njega pitati zbog čega je lokacija na kojoj je juče uhapšen Mladić prvi put pretresena upravo tada. On je istakao da je policija u proteklim godinama radila po nalogu Tužilaštva za ratne zločine i da je tek pre nekoliko meseci uključena u potragu nakon strategije koju je pre pola godine usvojio Akcioni tim.

On je najavio da će biti sprovedena istraga o tome ko je učestvovao u skrivanju Mladića i da će biti procesuirani svi ukoliko bude bilo novih saznanja.

Mladića je uhapsio MUP Srbije, bez pomoći bilo čije strane službe, istakao je Dačić.

On je ponovio da Mladić nije pružao otpor prilikom hapšenja, da nije koristio lažni identitet, već je kod sebe imao isteklu ličnu kartu Srbije i vojnu legitimaciju. Mladić je uhapšen u prisustvu jednog rođaka, dodao je Dačić.
"Kada je policajac ušao u kuću i pitao ga da li je on Ratko Mladić, on je odgovorio: 'Svaka čast, našli ste onoga kojeg ste tražili", naveo je ministar policije.

Dodao je da se Mladić nije kretao selom, da ga niko nije viđao i da je živeo "u veoma teškim uslovima, i finansijskim i životnim".

Dačić je potvrdio i da je Mladić zaista narušenog zdravlja, da mu je desna ruka delimično oduzeta i da, prema sopstvenim rečima, više od 10 godina nije posećivao lekara.

Ponovio je da je juče petoro Mladićevih rođaka i pomagača privedeno i pušteno i dodao da je sada na sudu da odluči da li će biti gonjeni.

"Želeo bih da svaki građanin Srbije, poput Ratka Mladića, Haškom tribunalu dokaže da nije kriv za optužbe, a sve ostalo je obaveza države da ispuni svoje međunarodne obaveze", rekao je Dačić.

On je kazao da će policija sprečiti svaki skup koji nije prijavljen i dodao da policija ne želi da reaguje sve dok ne dođe do narušavanja javnog reda i mira.

Dačić je rekao da policija neće zabranjivati prijavljene protestne skupove.

"Hapšenje Mladića rezultat mukotrpnog rada"

Vladimir Vukèeviæ (Fonet, Arhiva)
Tužilac za ratne zlocine Vladimir Vukčević izjavio je takođe da strane obaveštajne službe nisu učestvovale u lociranju i hapšenju haškog optuženika Ratka Mladića.

"Hapšenje Mladića je rezultat mukotrpnog rada akcionog tima i naših službi bezbednosti, iako često nismo bili shvaćeni", izjavio je Vukčević agenciji Tanjug.

Vukčević je dodao da sada, kada je Mladićevim hapšenjem ispunjena medjunarodna obaveza, pred državom je obaveza prema njemu i njegovoj porodici pošto je on državljanin Srbije.

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: