Gadafi preti Evropi

Libijski vođa Moamer Gadafi zapretio je danas EU da će prestati da podržava borbu protiv međunarodnog terorizma i ilegalne imigracije.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 11.03.2011.

14:20

Default images

Tripoli će prekinuti i "borbu protiv ilegalne imigracije, pa će milioni crnaca doći u Evropu", upozorio je libijski vođa.

"Libija je u stanju da se bori protiv terorista koji žele da je pretvore u Somaliju", kazao je Gadafi, koji optužije Al Kaidu da stoji iza pobune protiv njegovog režima.

Gadafi je tu poruku uputio liderima EU koji se danas sastaju u Briselu na vanrednom samitu kako bi razmotrili situaciju u Libiji i eventualne mere protiv libijskog režima.

"Ako Evropa ne podrži i ako bude ignorisala aktivnu ulogu Libije u borbi protiv imigracije i u stabilnosti severne Afrike i cele Afrike, Libija će morati da prekine s naporima u borbi protiv terorizma i da potpuno promeni politiku prema Al Kaidi", zapretio je Gadafi u poruci koju je prenela ta agencija.

Nastavak borbi u Libiji

Libijska vlada je danas poručila da će "uskoro osloboditi" gradove Bengazi i Adždabiju, koje kontrolišu pobunjenici.

Protivnici libijskog lidera Moamera el Gadafija tvrde da vladine snage napadaju grad Ras Lanuf, javlja DPA.

Arapski mediji navode da Gadafijeve snage kontrolišu centar Ras Lanufa, a pobunjenici tamošnju rafineriju.

Libijski pobunjenici šalju pojačanje u Ras Lanuf kako bi se suprotstavili jakoj ofanzivi snaga Moamera Gadafija, javio je dans AFP.

Borbe traju od juče, a pobunjenici odvraćaju novinare od odlaska u taj region, pa nije jasno dokle su stigle Gadafijeve snage, navodi francuska agencija.

Vozila i kamioneti sa pobunjenicima idu ka Ras Lanufu nadajući se da će da spreče Gadafija da zadrži taj grad i tamošnje naftne resurse.

Jedan komandant pobunjenika je već izjavio da su njegovi borci oterali vojsku iz Ras Lanufa, međutim lekar koji je u kontaktu sa borcima na terenu je precizirao da su oni zapravo odstupili i da se nalaze u izolovanim džepovima otpora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: