Školska godina produžena za nedelju

Školska godina biće produžena za nedelju dana, a nastava će se nadoknađivati i kroz 4 radne subote, za one koji nisu imali nastavu više od 7 dana.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.02.2011.

01:46

Default images

Ovo važi za sve one koji nastavu nisu imali duže od nedelju dana, odlučio je ministar prosvete Žarko Obradović.

On kaže da se broj dana u kojima škole uopšte nisu radile kreće od jednog do jedanaest dana, zbog čega nije bilo moguće primeniti univerzalnu formulu za nadoknadu časova.

"Ministarstvo smatra da se časovi u školama koje su imale potpunu obustavu rada može rešiti na sledeći način: pre svega produženjem jedne radne nedelje, to je pet radnih dana, 4 radna dana biće radne subote i samo će u izvesnim slučajevima biti sažimanja gradiva. Ovakav način nadoknade izgubljenog gradiva je predviđen iz razloga što je broj radnih dana različit po školama i kreće se od 1 dana do 11 dana, pa nije moguće primeniti jedno rešenje koje bi važilo za sve", rekao je ministar.

Sindikati koji su još u štrajku, poput Nezavisnosti kažu, međutim, da odluka ministra prosvete ne važi za sve. U jednom broju škola prema rečima Tomislava Živanovića nastava i dalje traje po 30 minuta, a ti skraćeni časovi se ne mogu nadoknađivati.

"Ministar Obradović je izašao sa nekim svojim planom nadoknade časova, ali samo oni koji su u toku potpunog prekida izgubljeni, ovi koji se sad održavaju sa skraćenim časovima od 30 minuta neće se nadoknađivati jer 30 minuta je čas upisan, nemoguće je izvršiti njegovu nadoknadu. S druge strane, još uvek je oko 44 do 55 posto škola u štrajku što je negde blizu 70 posto zaposlenih i preko 70 posto od ukupnog broja dece. Prema tome, obzirom da štrajk traje i da može biti radikalizovan u nekoj fazi, ne znam da li će moći sve da se nadoknadi", izjavio je Živanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

14 h

Podeli: