Vlada odobrava poskupljenje struje

Vlada Srbije trebalo bi na sutrašnjoj sednici da odobri poskupljenje struje od 1. marta, potvrđeno je za B92 u Vladi Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 23.02.2011.

14:38

Default images

Struja bi trebalo da poskupi za 13,5 odsto za domaćinstva i 15,1 odsto za privredu.

Vlada će, osim odobrenja poskupljenja, dati i preporuku EPS-u da se to poskupljenje ne odnosi na milion i po domaćinstava, koji troše do 350 kilovat-časova električne energije mesečno.

Vlada će, kako je objašnjeno, dati saglasnost za poskupljenje struje u Srbiji,j er mora da se vodi računa o funkcionisanju EPS-a, ali istovremeno i o zaštiti najsiromašnijih slojeva stanovništva, zbog čega će biti usvojena preporuka da se poskupljenje ne odnosi na domaćinstva koja troše do 350 kilovat-časova mesečno.

Agencija za energetiku je procenila da struja za domaćinstva u Srbiji može da poskupi maksimalno 13,5 odsto, a nešto više za ostale kategorije potrošača.

Prosečna cena struje u Srbiji trenutno iznosi pet dinara ili 4,8 evrocenti po kilovat-času, a za domaćinstva 4,9 dinara ili 4,65 evrocenti po kilovat-času.

Struja u Srbiji poslednji put je poskupela 1. marta 2010. godine u proseku za 10 odsto.

Konačnu odluku o promeni cene struje u Srbiji donosi Vlada, na predlog Agencije za energetiku i na zahtev EPS-a.

Prema Predlogu novog zakona o energetici odluku o poskupljenju ili pojeftinjenju struje u Srbiji od 2012. godine donosiće Agencija za energetiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: