Vize opet na dnevnom redu

Ministri EU raspravljaće o velikom prilivu azilanata sa zapadnog Balkana. Postoje predlozi o mogućnosti suspenzije vizne liberalizacije.

Izvor: B92

Nedelja, 20.02.2011.

23:49

Default images

Veliki priliv azilanata sa zapadnog Balkana posle nedavnog ukidanja viza naveo je neke zemlje EU da ozbiljno razmišljaju o ubrzanju mehanizma za prestanak vizne liberalizacije.

O tome će, na predlog Francuske i Holandije, biti reči na sledećoj sednici saveta ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa u četvrtak u Briselu.

„Istina je, razgovaraće se o tome na predstojećem ministarskom sastanku“, potvrđuje za "Novosti" portparol Ke d'Orseja Bernar Valero.

„Biće, međutim, i mnogo drugih tema vezanih za imigraciju, kao, na primer, o emigrantima iz Tunisa. Reč je o unutrašnjim konsultacijama uobičajenim u EU“, dodaje on.

Ministri EU će razmatrati predlog Francuske i Holandije za uvođenje specifične klauzule koja bi omogućila suspendovanje režima vizne liberalizacije s nekom od trećih zemalja, po hitnom postupku, ukoliko se za tim ukaže potreba.

Ta mera ne bi se posebno odnosila na Srbiju, niti na bilo koju zemlju pojedinačno, već na sve s kojima je EU uspostavila režim vizne liberalizacije.

Diskusije još nisu završene, a reč je, pre svega, o političkoj odluci kojom bi se ubrzala već postojeća, dosta spora procedura. Za sada nije sigurno ni da će Evropska komisija prihvatiti ovu inicijativu.

A da li bi priča o vizama mogla da ugrozi evropske integracije Srbije?

„Naš stav o evropskoj budućnosti Srbije je odavno jasan i nije se promenio. Francuska smatra da je mesto Srbije u EU. U to nema sumnje. Imaćemo priliku da to uskoro ponovimo i ministru Vuku Jeremiću, koji dolazi u posetu Francuskoj. Ne samo da snažno podržavamo evropsku perspektivu Srbije, nego smo se i mobilisali da joj pomognemo na ovom putu“, kaže Bernar Valero.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: