Bahrein: Napad na demonstrante

Bahreinska policija nasilno upala u bazu demonstranata u centru prestonice Maname i ubila troje ljudi, a najmanje 70 demonstranata ranila.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.02.2011.

08:22

Default images

U jutrošnjoj akciji policija je za razbijanje demonstracija ispalila gumene metke i suzavac.

Policija je htela da spreči demonstrante da gradski trg pretvore u bazu za višednevne proteste, kao što je to bilo na Trgu Tahrir u Kairu.

Očevici i predstavnici opozicije kazali su da je do nenajavljene nasilne intervencije došlo oko 3 časa ujutru po lokalnom vremenu, što je jedan sat po centralnoevropskom.

"Napali su trg, gde je stotine ljudi provodilo veče u šatorima", kazao je jedan od očevidaca Agenciji Frans pres.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Bahreina, general Tarek al Hasan, saopštio je da su "bezbednosne snage evakuisale trg pošto su istrošene sve šanse za dijalog".

"Neki su se saglasili i napustili mesto okupljanja, dok su drugi odbili da se povinuju zakonu, pa je bila potrebna intervencija da bi bili rasterani", dodao je on.

Poslanik glavnog opozicionog šiitskog bloka Vefak, Abdul Džalil Kalil osudio je napad na demonstrante, ocenivši da se radi o terorizmu. On je dodao da je "onaj ko je odlučio da napadne demonstrante to uradio sa namerom da ubija".

Hiljade demonstranata boravile su na gradskom trgu u Manami od utorka, inspirisani protestima u Tunisu i Egiptu koji su doveli do svrgavanja tamošnjih režima, a u akcijama policije su, pre jutrošnje intervencije, ubijena dva mlada šiitska demonstranta.

Opozicionari u Bahreinu zahtevaju uspostavljanje ustavne monarhije i pravo da biraju premijera.

Oni takođe traže više radnih mesta, bolje uslove stanovanja, oslobađanje političkih zatvorenika i prekidanje prakse dodeljivanja državljanstva Bahreina sunitima sa Bliskog istoka koji ga zatraže.

U Bahreinu je na vlasti sunitska kraljevska porodica, iako u zemlji šiiti čine čak oko 70 odsto stanovništva.

Istovremeno, slični protesti odvijaju se i u Libiji i Jemenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: