Pajtić: DS ne beži od izbora

Potpredsednik DS Bojan Pajtić izjavio je da će rekonstrukcija Vlade Srbije biti definisana i izvedena najkasnije početkom marta.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 15.02.2011.

12:21

Default images

Pajtić je rekao da se na predsedništvu DS „i te kako“ analizira rad vlade i da postoji nezadovoljstvo radom pojedinih resora, zbog čega predstoji rekonstrukcija.

Pajtić je u Kažiprstu B92 rekao da je "potrebno pronaći adekvatna rešenja u svim strankama" i da je potreban dogovor predsednika stranaka o tome.

On je povodom postupka za razrešenje Dinkića, koji je pokrenuo premijer Mirko Cvetković, rekao da su okončani nesporazumi unutar vladajuće koalicije, koji su se ogledali u osporavanju autoriteta predsednika vlade. "Cvetković je pokazao integritet, jer je ušao bez kalkulantstva u proces sankcionisanja potpredsednika vlade, što bi moglo sa sobom da nosi nove izbore", rekao je potpredsednik DS Bojan Pajtić i dodao da je "bolje ići na izbore nego maltretirati građane Srbije svađama unutar koalicije".

Upitan o potezima DS, ukoliko G17 plus napusti vladu, Pajtić je podsetio da već naredne godine predstoje novi izbori i da je DS podržala Cvetkovića, jer bi dosadašnja atmosfera značila nefunkcionisanje vlade, zaustavljanje evropskih procesa i rekonstrukcije vlade.

On je rekao da DS ne beži od izbora, koji će se održati u zakonskom roku i da će na njima pobediti, a da ne zavisi samo od te stranke da li će biti za šest meseci, ili godinu.

Pajtić je rekao da je nezamislivo da DS razgovara sa SRS o podršci manjinskoj vladi i da će biti nastavljena saradnja sa G17 plus u vladi i parlamentu.

Mihajlović: Elektro šok za buđenje

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović ocenio je danas da potez predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića da razreši potpredsednika Vlade Mlađana Dinkića nije refleksna ili nervozna reakcija, već potez koji je premijer povukao tako što je obezbedio podršku Demokratske stranke.

"Mislim da je to odgovoran potez jer je DS stožer ove Vlade", naglasio je Mihajlović, gostujuću na RTS.

Prema njegovim rečima, Cvetkovićev potez je "elektro šok koji će Vladu probuditi iz letargije".

Mihajlović je rekao da je Cvetković parlamentu uputio zahtev da razrešenje Dinkića, koji će se verovatno naći na sednici koja je zakazana za 20. februar.

U Skupštini Srbije su agenciji Tanjug potvrdili da je na pisarnicu parlamenta stigao predlog premijera za razrešenje ministra Dinkića.

Ministar je razrešen ukoliko to podrži većina od ukupnog broja poslanika (najmanje 126), a predsednik Vlade dužan je da predloži Narodnoj skupštini izbor novog ministra u roku od 15 dana od prestanka mandata prethodnog ministra. Novi ministar bira se većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Premijer Srbije Mirko Cvetković odlučio je da pokrene postupak za smenu ministra ekonomije i lidera G17 plus Mlađana Dinkića. Cvetković je gostujući na RTS-u naglasio da bi do smene ministra Dinkića došlo u svakom slučaju pošto je njegov resor loše radio.

Dinkić je izjavio da se ne protivi smeni, a iz njegove stranke su saopštili da će ostati u vlasti i da će predložiti novog ministra ekonomije.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, takođe iz G17 plus, podnela je ostavku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: