Bez iseljenja iz "Bristola", zasad

Vojna lica i penzioneri koji žive u beogradskom hotelu "Bristol" kažu da bi njihovo prinudno iseljavanje bilo protivzakonito, jer nema sudskog rešenja.

Izvor: B92

Utorak, 01.02.2011.

17:04

Default images

U Ministarstvu odbrane objašnjavaju da se radi o iseljenju onih koji nemaju zakonsko pravo na smeštaj u tom hotelu i koji godinama ne plaćaju svoj boravak.

"Ljudi umiru i rađaju se u ovom hotelu", često se može čuti ova rečenica koja opisuje sudbinu onih koji žive u tom hotelu.

Hotel "Bristol" odavno više nije poznat samo po dobroj lokaciji i kvalitetnom smeštaju. To je devedesetih postao nužni krov nad glavom onima koji nisu uspevali da reše svoje stambeno pitanje, a takvih je u Srbiji još tada bilo mnogo. Danas je trebalo da se isele.

Iako stanari, uglavnom vojni penzioneri i njihove porodice, ne kriju da možda postoje pojedini koji zloupotrebljavaju ovaj smeštaj, napominju da većina izmiruje svoje obaveze, naročito oni kojima preti ostanak na ulici. Stanari sa kojima smo razgovarali kažu da je vojska prestala da im isplaćuje naknade za stanovanje uz opravdanje da će pare direktno ići "Bristolu".

"Došao sam iz Hrvatske po odluci Vrhovne komande sa obećanjem da ćemo ovde dobiti stanove. Tamo smo stanove predali, a i od Ministarstva odbrane Hrvatske dobili smo zvanične dokumente da smo tamo stanove predali i da su nam bez obzira na to stanovi oduzeti", kaže stanar Ljuba Buljin.

"Ovde živim već dvadeset godina, oni tvrde da stanujemo bespravno, da je otac navodno nekome izdao u podzakup našu sobu, što nije istina. Stan nismo dobili ni od koga još uvek. Znači, nemamo stan u Hrvatskoj, nemamo stan u Srbiji. Imam malu bebu od 15 meseci, oni nas pokušavaju na minus 10 da izbace napolje", kaže stanarka Rada Jaćimović.

Neki od stanara smatraju da ne treba da napuštaju svoje sobe, pošto ne postoji rešenje suda koje im to nalaže. Jedan od njihovih zastupnika kaže da svakako pri iseljenju ne bi smela da se koristi vojna policija.

"Znači da bi se neko prisilno iselio iz objekta u ovom slučaju vojnog hotela, pravni osnov može biti pravosnažna sudska odluka, a ukoliko neće neko da postupi po toj odluci, on se može prinudno iseliti samo po rešenju i izvršenju suda i to uz asistenciju civilne policije, jer se ne radi o vojnom licu", navodi advokat Zdravko Petrović.

Vojni službenici danas su se pojavili na vratima hotela "Bristol", tvrde stanari, ali kažu da za sada niko nije iseljen.

Petar Bošković iz Ministarstva odbrane kaže za B92 da je u sklopu racionalizacije triškova Ministarstvo odbrane pokrenulo postupak za iseljavanje lica koja bespravno žive u vojnim objektima.

"Napominjem da je ovde reč o licima koja niti su ikada radila niti rade u sistemu odbrane. Takođe, moram da napomenem i to da su oni svojim neplaćanjem oštetili budžet za oko milion evra", kaže Bošković.

Većina današnjih stanara "Bristola" je proterana iz Hrvatske i tamo ne mogu da ostvare stanarsko pravo, pa im je ovaj hotel jedina opcija. U još goroj poziciji su oni koji su u predvečerje rata prekomandovani u Srbiju, pa su, kako kažu, "vratili" stanove, a dom u Srbiji im je postao stari hotel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: