Kina za ujedinjenu Koreju

Kina je nezadovoljna Severnom Korejom i mogla da bi da prihvati ujedinjenje Koreje poluostrva pod vlašću Seula, navodi se u tajnim diplomatskim spisima .

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 30.11.2010.

09:27

Default images

Objavljivanje ovih dokumenata na sajtu Vikiliks usledilo je posle nove napetosti na Korejskom poluostrvu i artiljerijskog napada Severne Koreje prošle nedelje.

U dokumentima koje je objavio Vikiliks navodi se da su se kineski zvaničnici podsmešljivo izražavali o Severnoj Koreji, što ukazuje na napetost u odnosima dve zemlje i u suprotnosti je sa zvaničnim izjavama.

Za Kinu "bi bila prihvatljiva ponovo ujedinjena Koreja pod kontrolom Seula i povezana sa SAD u 'bezopasnom savezu' dokle god Koreja nije neprijateljski nastrojena prema Kini", rekao je u februaru tadašnji zamenik južnokorejskog ministra spoljnih poslova Čun Jung Vu američkoj ambasadorki u toj zemlji Ketlin Stivens.

Tadašnji zamenik kineskog ministra spoljnih poslova He Jafej je u aprilu 2009. godine rekao jednom američkom zvaničniku da se Pjongjang ponaša kao "razmaženo dete" izvodeći raketni test u pokušaju da izdejstvuje pregovore sa Vašingtonom.

Kina se takođe priprema i za izbijanje nemira duž granice sa Severnom Korejom do kojih bi moglo doći posle pada tamošnjeg režima.

Kineski zvaničnici kažu da bi mogli da izađu na kraj sa najviše 300.000 izbeglica, ali da bi možda morali da zatvore granicu kako bi održali red, navode dokumenta reči neimenovanog zvaničnika jedne međunarodne humanitarne organizacije.

Objavljena dokumenta sadrže upozorenje da Kina neće prihvatiti prisustvo američke vojske severno od demilitarizovane zone koja predstavlja granicu dve Koreje.

Kina: Rešite problem Vikiliksa

Kina je pozvala SAD da "na odgovarajući način" reši pitanja u vezi sa izveštajima o američkim poverljivim dokumentima, objavljenim na Internet stranici "Vikiliks", saopštio je portparol ministarstva spoljnih poslova Hong Lei.

Na redovnoj konferenciji za novinare Lei je rekao da je Peking upoznat sa objavljenim depešama, ali nije želeo da komentariše navode iz tih dokumenata, prenela je agencija Rojters.

Neki kineski zvaničnici, prema podacima iz dokumenata, ne smatraju Severnu Koreju korisnim saveznikom i ne bi intervenisali u slučaju državnog kolapsa.

Američka poverljiva dokumenta ukazuju na frustraciju Kine saveznikom Severnom Korejom, kao i mogućnost da Peking prihvati ujedinjeno Korejsko poluostrvo pod vladavinom Seula, prenela je agencija AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: