Tekst optužnice protiv S.Ražnatović

B92 došao do ekskluzivnih podataka o optužnici protiv Svetlane Ražnatović i njene sestre Lidije Veličković Ocokoljić. Tekst optužnice napisan pre 2 meseca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.11.2010.

23:01

Default images

Više tužilaštvo, uprkos ovoj činjenici, još uvek nije odlučilo da li da optužnicu podigne ili odustane od gonjenja.

Prema izvoru B92, Svetlana Ražnatović uživa političku zaštitu i sprema se za decembarsku turneju po Australiji.

Svetlanu Ražnatović i njenu sestru, prema navodima istrage, država tereti da su nezakonito prisvojile preko četiri miliona nemačkih maraka i oko 3,5 miliona američkih dolara, od prodaje fudbalera FK "Obilić“ stranim klubovima. Njih dve su, prema navodima dokumenta do kog je došao B92, novac od prodaje fudbalera uplaćivale na lične privatne račune, tj. zadržavale za sebe, umesto da ih prebace na račun FK "Obilić“.

U vreme kriminalnih radnji za koje se sumnjiče, supruga ubijenog Željka Ražnatovića bila je predsednica, a Lidija Veličković sekretarica FK "Obilić“.

"Insajder“ je još 2008.godine, u serijalu "Pravila igre“ objavio detalje o načinu na koji su Svetlana Ražnatović i njena sestra navodno nezakonito prisvojile novac od prodaje fudbalera "Obilića“.

Prema saznanjima B92, Svetlana Ražnatović uživa snažnu političku zaštitu više stranačkih lidera koji su na vlasti u Srbiji. Poverljiv izvor B92 tvrdi da je to bio razlog za odugovlačenje postupka.

Politička podrška

Novinar “Blica” Vuk Cvijić, koji je pratio istragu protiv Ražnatovićeve, navodi da su predlogom optužnice obuhvaćeni transferi devet fudbalera koji su se dogodili posle ubistva pevačicinog supruga Željka Ražnatovića Arkana. Svetlana Ražnatović je dovođena u vezu sa mnogim bivšim i sadašnjim visokim državnim funkcionerima, pa se postavlja pitanje da li je država u nekom trenutku “štitila”, ili to možda još uvek čini.

"Ovo je neuobičajeno duga istraga, čak i za srpske pojmove, sedam godina to traje. Istraga je trajala pod različitim političkim strukturama od 2003. do danas. Tako da ko je štiti, vezuju se razni ljudi. Ako ćemo govoriti o današnjoj vlasti, isto je mesto rođenja i isti školski dani ministra policije i potpredsednika vlade Ivice Dačića i Svetlane Ražnatović. Ona je, koliko se sećam nastupala i u Beogradu, na jednom političkom skupu, gde je bio tadašnji vrh vlasti u kome nije bio Ivica Dačić", kaže Cvijić.

Maratonska istraga protiv Svetlane Ražnatović i dugododišnje iščekivanje optužnice, ne predstavlja nikakvo iznenađenje za profesora Ljubišu Rajića. Glavni uzrok su čvrste prijateljsko-poslovne veze koje je razvila u poslednje skoro dve decenije.

"Prvi razlog je što se tajkunima niko neće zameriti jer od njih dobijaju novac. Drugi, postoji određeni strah od onih koji su činili ratne zločine, a Arkan je sigurno bio potencijalni optuženik za to. Treći, što se smatra da su sve to bile patriote i da su na neki način te pare i zaslužili, pri čemu se ne pravi nikakva razlika da li su do njih došli kriminalom, što je u većini slučajeva činjenica. Četvrti, mlitav odnos tužilaštva i sudstva, a ranije i policije, prema bilo kakvoj vrsti kriminala", smatra Rajić.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić koji se više puta deklarisao kao Cecin blizak prijatelj, tvrdi da ona nikada nije tražila njegovu političku zaštitu.

"Znam je sa estrade, a znam je i iz privatnog života, ali ona nikada nije tražila nečiju zaštitu, niti je dobijala tu zaštitu, koliko ja znam. Niti je neko intervenisao u njeno ime da se nešto zaustavi, sud je radio svoje. Sramota je jednu ženu koja ima porodicu, ima decu, toliko godina držati u nekim stalnim tenzijama, kaže Ilić.

Lider Jedinstvene Srbije i gradonačelnik Jagodine Dragan Markovi Palma, koji je istovremeno bio dugogodišnji stranački kolega Željka Ražnatovića u SSJ, odbio je da sa B92 razgovara o ovoj temi.

Televizija B92 nije uspela da dobije zvaničnu izjavu ministra policije i lidera SPS, Ivice Dačića. On je više puta ranije izjavljivao da on i Svetlana Ražnatović jesu prijatelji, ali da on nikada ne bi pristao na to da bilo koga, pa ni nju štiti od zakonske odgovornosti.

Država Svetlanu Ražnatović, takođe, sumnjiči za nedozvoljeno posedovanje oružja.

Podsetimo, tokom policijske akcije "Sablja“, 2003.godine, u vili Svetlane Ražnatović, u ulici Ljutice Bogdana u Beogradu, pronađeno je više pištolja i revolvera sa punim okvirima municije.

Tokom pretresa njene vile, pronađeno je više pištolja marke CZ 99 i Lugger, kao i više revolvera marki "Smith&Wesson“ i “Trooper“.

Portparol Republičkog tužilaštva, Tomo Zorić, potvrdio je da se predmet protiv Svetlane Ražnatović nalazi u Višem tužilaštvu u Beogradu, koje analizira spise predmeta.

Dok dva meseca nakon sprovedene istrage još uvek nije doneta odluka o podizanju optužnice, Svetlana Ražnatović se sprema za veliku decembarsku turneju po Australiji.

Uprkos činjenici da istraga protiv nje i njene sestre traje punih sedam godina, nadležno tužilaštvo nije zahtevalo da joj se oduzmu putne isprave, kao ni da joj se izrekne zabrana napuštanja zemlje.

Ukoliko bi u trenutku podizanja optužnice, Svetlana Ražnatović bila van Srbije, mogao bi se ponoviti scenario izbegavanja krivične odgovornosti pred domaćim pravosuđem, kog godinama koriste Marko Milošević, Mirjana Marković i Bogoljub Karić koji se skrivaju u Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: