Projekat "Digitalna škola"

Blizu 120 miliona evra biće uloženo u kupovinu računara za škole u okviru projekta "Digitalna škola", najavljuju iz Ministarstva za telekomunikacije.

Izvor: B92

Utorak, 23.11.2010.

18:30

Default images

Prvi računari u okviru projekta "Digitalna škola" stići će već u decembru, a novac je obezbeđen od takse koju RATEL naplaćuje u elektronskim komunikacijama.

Nastava matematike koja uključuje samo svesku, olovku, lenjir, šestar, i jedan računar u učionici, biće prošlost u beogradskoj Osnovnoj školi "Ivan Gundulić".

Ova škola je jedna od 95 odsto onih koje su se prijavile za projekat "Digitalna škola", preko koga će se za po jedan kabinet obezbediti 30 kompjutera.

Nastavnici smatraju da će uz pomoć kompjuterskih programa učenici biti otvoreniji i za teže gradivo.

"Znam kada dođu petaci i kad vide računar, kad im pokažem neku prezentaciju ili neki kviz, bilo šta, da matematika postane samim tim mnogo, mnogo bliža. A kamoli kada on sam bude u mogućnosti da napravi tako nešto. Mislim da će biti mnogo više zainteresovanih za rad, nego ranije", kaže Milica Radulović, nastavnica matematike u OŠ "Ivan Gundulić".

2.910 škola se prijavilo na konkurs, a svaki kompjuter će imati potpuno legalan softver. U program su uključene i seoske škole koje neretko imaju samo jednu učionicu i nijedan kompjuter. Za njih će na razne načine biti obezbeđen pristup internetu, a koristiće laptopove. Svi nastavnici biće obučeni za rad na računaru, kaže ministarka za telekomunikacije.

"Mi očekujemo da će ova jedinstvena hardversko-softverska platforma napraviti veliki pomak u kvalitetu obrazovanja, omogućiti našoj deci da steknu znanje o informacionim tehnologijama, da lakše savladaju znanje iz ostalih predmeta, da se nastava osavremeni i da oni steknu veštine koje će im omogućiti da ravnopravno konkurišu na tržištu radne snage svojim vršnjacima iz celog sveta", kaže Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije.

Pjerpaolo Taljente, predstavnik Majkrosofta, kaže da je ovo prvi projekat ovolike važnosti i prvi koji uključuje modernu tehnologiju u centralnoj i istočnoj Evropi u kome je učestvovala ta kompanija.

"Veoma je važno to što se Srbija ovim projektom stavlja u sam vrh ovog dela sveta", kaže Taljente.

Direktori škola su bili slobodni da odaberu predmet za koji smatraju da će im kompjuteri najviše koristiti. Ministarka Jasna Matić kaže da će ministarstvo za škole u 40 siromašnih opština u republici obezbediti internet i dovoljnu količinu struje. Škole van ovih opština će same morati da tehnički opreme učionice, uključujući priključke za internet i struju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: