Kriza stočarstva pogađa veterinare

Zbog smanjenja stočnog fonda, veterinari u Srbiji ostaju bez posla.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.11.2010.

17:14

Default images

Neće samo poljoprivrednici biti pogođeni zbog smanjenja stočnog fonda u Srbiji, već i mnogobrojne prateće grane proizvodnje i usluga.

Prva na udaru zbog lošeg stanja u poljoprivredi se našla veterinarska služba.

Milan Milojković, diplomirani veterinar iz Despotovca, ima decenije iskustva i uspeha u veterinarskoj hirurgiji, porodiljstvu, internoj medicini, ali sada ostaje bez posla. Pošto nema krava, veterinari nemaju šta da rade.

“Ne postoji bojazan već se to već dešava, narod više nema ni odakle da plati, situacija nikad nije bila gora, stočni fond se smanuje za 30 odsto godišnje”, upozorava Milojković.

Porodica Gvozdenović je jedna od retkih koja je sačuvala svoje krave, ali ne zato što su u boljoj ili lošijoj poziciji, nego jer najstariji ukućanin Dobrivoje Gvozdenović prima francusku penziju.

“Da im ja ne dam to malo što imam, ništa ne bi bilo od krava“, kaže on.

Najviše krava je otišlo na klanje onda kada je država promenila politiku premiranja i ukinula premije za stočare sa manje od pet grla koji nemaju poljoprivredno penziono, a većina je takvih u centralnoj Srbiji.

Uz to je iste godine uvezeno mleko u prahu, zbog čega su mlekare smanjile otkup.

“Najviše je grla zaklano kada je potpisan SSP, uvezli su su mleko i to je bio kraj za mlekarstvo”, kaže Gvozdenović.

U Veterinarskoj komori Srbije su izrazili zabrinutost zbog situacije. Cene veterinarskih usluga se nisu menjale već tri godine, međutim već sada je naplata od stočara veoma teška jer niko nema novca.

Situacija je pogotovo loša u brdsko-planinskim krajevima centralne Srbije, gde su troškovi veterinarske službe visoki zbog konfiguracije terena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: