Huliganima 200.000 evra za nerede

Više od 200.000 evra bilo je plaćeno za više od 60 huligana, za organizaciju, put, i izazivanje nereda u Đenovi, saznaje "Politika”.

Izvor: B92

Subota, 16.10.2010.

00:38

Default images

Prema rečima sagovornika "Politike", istraga o tome ko stoji iza novca, a samim tim i nereda na stadionu, usmerena je u dva pravca.

Jedan krak istrage vodi ka osumnjičenom za šverc kokaina i pranje novca i njegovim "kolegom” kojeg policija sumnjiči da je vođa "kriminalnog klana” za koji se vezuju ubistva, razbojništva, nasilničko ponašanje, silovanja, krađe automobila.

Obojica osumnjičenih su duže vremena u bekstvu.
Drugi pravac istrage je usmeren na informacije da su neredi u Đenovi u vezi sa stanjem u Fudbalskom savezu Srbije (FSS).

"Smatram da je samo izgovor informacija da iza svega stoji nezadovoljstvo stanjem u FSS. Ono što je mnogo verovatnije je da su nerede, kako sepretpostavlja, finansirali dvojica šefova klanova, koji su možda u nekom sukobu zbog novca, ali obojici je interes da se stvori haos u državi. Sve je još u domenu istrage i provera informacija“, kaže sagovornik lista koji je želeo da ostane anoniman.

On kaže da su huligani kao horda tog dana u Đenovi pravili incidente i na ulicama grada, neposredno pre utakmice, kao i na utakmici. On smatra da italijanska policija nije očekivala u tolikoj meri nerede na stadionu, zbog čega je verovatno izostala obuhvatnija kontrola svih koji su ušli na stadion, ali da je reagovala dobro za vreme i nakon izlaska huligana sa stadiona.

MUP Srbije je, kako saznajemo od drugog sagovornika, u dva navrata, na sopstvenu inicijativu, poslao preko Interpola informaciju o dolasku srpskih navijača u Italiju. Policija nije imala evidenciju o odlasku takozvanih rizičnih navijača, koji su se, kako se pretpostavlja, organizovali potpuno mimo zvaničnih tokova, niti im je informaciju o tome bilo ko tražio.

"Samoinicijativno smo već 6. oktobra ove godine počeli da prikupljamo podatke u vezi sa utakmicom, organizacijom i odlaskom navijača. Dva dana kasnije preko Interpola poslali smo policijama u Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji i Italiji informaciju o tome da oko 200 navijača dolazi organizovano, autobusima iz Kragujevca, Niša, Beograda i Novog Sada. Dali smo im tačnu maršrutu kretanja, tablice autobusa“, navodi izvor iz policije.

Drugi put je obaveštenje poslato 11. oktobra ove godine i u njemu je navedeno da će u Italiju otići još jedan autobus sa dve grupe navijača iz Beograda.

On napominje da pravila nalažu da bi policija države u kojoj se održava utakmica trebalo da da inicijativu za prikupljanje takvih podataka, kao i da pozove policiju gostujuće zemlje da operativno sarađuju na otkrivanju i prevenciji mogućih problema.

Prema nezvaničnim informacijama od sagovornika bliskog istrazi, italijanska policija je bila obaveštena i o datumu, vremenu i mestu dolaska i smeštaja kako rukovodstva reprezentacije tako i reprezentativaca. On kaže da niko iz FSS-a policiji nije naveo da imaju indicije da može da dođe do incidenata u Đenovi.

"FSS je u svom obaveštenju policiji naveo podatke o kretanju rukovodstva i reprezentacije. O "rizičnim” navijačima nismo imali podatke“, navodi sagovornik lista.
Navijaèi na granici
Prema još nepotvrđenim informacijama, FSS je dobio oko 1.800 karata za utakmicu reprezentacije u Đenovi, od čega je prodato oko 1.100. Policija je, kako se saznaje, ušla u FSS i u toku su provere kako su karte nabavljane i kome su deljene.

Prema saznanjima "Politike", u Italiji je uhapšeno ukupno osam izgrednika. Četvorici je nadležni sud juče produžio pritvor, dok će druga četvorica, kako saznajemo, danas svoj iskaz dati italijanskom sudiji.

Pritvor je juče produžen osumnjičenima Ivanu Bogdanovu (30) iz Beograda, za kojeg se sumnja da je vođa ekstremnih srpskih navijača, Srđanu Jovetiću (20), poreklom iz Crne Gore, Danijelu Janiću (28) rodom iz Ljubljane i Nikoli Kličkoviću (31), iz Novog Sada, protiv kojeg je srpska policija prošle godine podnela krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje na sportskim manifestacijama.

On je 20. septembra prošle godine, na utakmici Fudbalskih klubova Smederevo i Crvena zvezda, odigranoj u Smederevu, bio jedan od četvorice osumnjičenih, koji su upali na stadion i napali redare.

Danas će italijanski sud saslušati osumnjičene Gorana Stanića (25) iz Knina, Nenada Radovića (30), Strahinju Toljagić (24) iz Beograda i Vladimira Delića (28) iz Novog Sada.

Srpska policija, kako saznajemo, ispituje na koji način su oni prešli granicu Srbije. Prema još nepotvrđenim informacijama, pretpostavlja se da je Bogdanov iz Srbije izašao na graničnom prelazu Kelebija, 10. oktobra ove godine, u svom vozilu.

U međuvremenu, srpska policija je od dana dolaska navijača u našu zemlju do preksinoć uhapsila ukupno 46 osumnjičenih. Među njima je, kako saznaje "Politika", i Aleksandar Zagorčić (28) iz Novog Sada, koji će u javnosti biti upamćen po snimku sa stadiona u Đenovi na kome se vidi kako pokušava da razvali neprobojno staklo na stadionu. On je priveden na graničnom prelazu Batrovci.

Protiv svih osumnjičenih policija će podneti krivične prijave za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi.

Prema saznanjima, na graničnom prelazu Batrovci uhapšeno je 11 osumnjičenih, na Horgošu 18, a na Kelebiji 17. Neki od uhapšenih su bili u autobusima, a neki u privatnim vozilima. Većina ih je iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša. Najmlađi ima 19 godina, a najstariji 34.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: