Artemije poslušao patrijarha

Umirovljeni episkop raško-prizrenski Artemije odustao je, posle zabrane patrijarha, od učešća na konferenciji za novinare, na kojoj je bio najavljen.

Izvor: B92

Sreda, 29.09.2010.

11:38

Default images

Artemije je na početku konferencije Fonda istine o Srbima izjavio da neće učestvovati pošto je pročitan dopis patrijarha Irineja da ne odobrava njegovo učešće.

"Neću učestvovati na konferenciji za štampu, ni odgovarati na pitanja, ali ću biti prisutan", rekao je Artemije, koji je seo među novinare i publiku.

Penzionisani episkop raško-prizrenski Artemije, posle skoro pola godine od kada je razrešen, odlučio je da se obrati javnosti i da opiše stanje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Međutim, hitnom odlukom, njegovo obraćanje zaustavio je patrijarh Irinej. Patrijarh je rekao da je slučaj Artemija neprijatan događaj za Crkvu, ali da vladika u njoj i dalje ima svoje mesto.

Tačno u 11 časova vladika Artemije, koji je bio poznat kao osoba koja rado nastupa u javnosti i drži političke govore, pojavio se na konferenciji Fonda za istinu o Srbima, koja je organizovana da bi se poslala poruka saboru SPC da ga vrati na mesto episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog.

Umesto da se obrati, Artemije je sedeo u publici, pošto mu je patrijarh pismom zabranio da učestvuje na skupu.

Patrijarh Irinej je u obraćanju javnosti objasnio da je Sabor od vladike Artemija tražio da zamoli monahe da se vrate u svoje manastire, ali da je on to uradio na neprimeren način i Sinodu uzvratio pismom koje je patrijarh okarakterisao kao raskol.

"Vladika Artemije je u jednom dugom periodu bio u raskoraku sa Saborom i Sinodom. Malo se izdvojio iz celine Crkve i za nas je bilo neprihvatljivo to što je on stanje u kome se Kosovo našlo smatrao ličnim problemom, koji on treba da rešava na način koji sam smatra najcelishodnijim", rekao je patrijarh Irinej.

Povodom kritika koje je na račun SPC nedavno uputio glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, optuživši je da stoji iza svega što se u toj zajednici događa, posebno po pitanju veronauke, patrijarh je rekao da to što Zukorlić radi nema nikakve veze sa verom, već da je reč o čistoj politici.

"To svakako neće biti dobro za islamsku zajednicu, kao ni za naše međusobne odnose i kontakte. On je sad postao politički lider koji ne želi ništa dobro državi u kojoj živi“, smatra patrijarh.

Patrijarh se osvrnuo i na kanonski nepriznatu Crnogorsku pravoslavnu crkvu rekavši da to "i nije crkva", već "zajednica odbeglih lica iz crkve na čelu sa njihovim poglavarom". Takođe je naglasio da je raskol koji se svojevremeno desio u Makedonskoj crkvi "velika rana" Srpske pravoslavne crkve.

Fond poziva na ponovno ustoličenje Artemija

Crkvene vlasti bi na jesenjem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve trebalo da ponište odluku o smeni vladike Artemija i ponovo ga postave za episkopa eparhije raško-prizrenske, izjavio je na konferenciji za novinare asistent na Pravnom fakultetu u Kragujevcu Zoran Čvorović.

Na konferenciji Fonda istine o Srbima trebalo je da učestvuje i vladika Artemije, ali mu je, prema rečima Čvorovića, to zabranjeno odlukom SPC.

Čvorović smatra da ta odluka potvrđuje "bolno" stanje u SPC, "jer se jednom srpskom episkopu zabranjuje da govori".

On smatra da je smena vladike Artemija "protivustavna i protivkanonska", zbog čega se i mora poništiti, kako bi se vratio "autoritet crkvenopravnog poretka".

Profesor niškog univerziteta Dragiša Bojović veruje da postoji "veliki projekat stvaranja ravnodušnosti prema Kosovu i Metohiji, crkvi, naciji, istoriji, obrazovanju i kulturi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: