Reakcije na Rezoluciju s Kosova

I prištinski mediji danas opširno informišu o sednici Generalne skupštine UN, na kojoj je usvojena rezolucija Srbije koju je podržala EU.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 10.09.2010.

11:53

Default images

Međutim, tamošnji mediji više pažnje posvećuju događajima pre početka sednice Generalne skupštine, kada se u sali pojavila, nepozvana, delegacija Kosova.

Ocenjuje se da je ostanak kosovske delegacije u sali još jedna pobeda Kosova i njenih saveznika i težak poraz ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića.

Elektronski mediji su preneli izjavu ministra spoljnih poslova Kosova Skendera Hisenija da je ponašanje Vuka Jeremića bilo "skandalozno" i da je podsećalo na ponašanje nekih zemalja u vreme hladnog rata.

Prištinska štampa prenosi da usvojena rezolucija "poštuje" mišljenje Međunarodnog suda pravde, te da poziva na dijalog Beograda i Prištine.

"Rezolucija sa poštovanjem uzima u obzir mišljenje MSP-a o proglašenju nezavisnosti Kosova. Ona poziva na dijalog i pozdravlja nameru EU da rukovodi tim procesom. Evropske diplomate su ocenile da je korist Srbije od ovog 'diplomatskog poraza' približavanje Beograda EU, što je Tadiću i obećala baronica Ešton", piše "Koha ditore".

List "Zeri" dodaje da su UN otvorile put direktnim pregovorima Prištine i Beograda.

Članovi kosovske delegacije su usvajanje Rezolucije u UN ocenili kao uspeh za Kosovo i novi veliki poraz Srbij,. dok su kosovski zvaničnici izrazili uverenje da će nakon usvajanja ove rezolucije slediti nova priznavanja.

Dnevnik "Ekspreš" ocenjuje da je Srbija doživela dvostruki neuspeh, jer osim što je "morala da prihvati izmenjen tekst rezolucije", na sednici Generalne skupštine je na kraju prihvatila da i delegacija Kosova prisustvuje zasedanju u svojstvu gostiju vodećih zemalja zapada.

Vlasi: EU spasla obraz Srbiji

Politički analitičar iz Prištine Azem Vlasi rekao je za KiM radio da je Evropska unija ovom rezolucijom Srbiji spasla obraz, jer bi sa prvom verzijom teksta rezolucije o Kosovu u Generalnoj skupštini doživela potpuni krah.

Vlasi napominje da je rezolucija koju je usvojila Generalna skupština od velike važnosti za Kosovo i, prema njegovim rečima, pobeda EU, jer je "urazumila Srbiju da ne uđe u sukob sa međunarodnom zajednicom".

"Ona faktički prihvata mišljenje Međunarodnog suda pravde, a to je da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, niti sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti", objasnio je Vlasi.

"Srbija pokazuje da odustaje od gubitničkog puta po pitanju Kosova. Od Miloševićevog vremena do danas, ovo je prvi znak da Srbija napušta taj put stalnih gubitaka", ocenio je Vlasi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: