Posle rezolucije, Srbija bliže EU?

Nakon usvajanja usaglašene rezolucije Srbije i EU o mišljenju MSP-a o Kosovu, iz Brisela stižu signali da bi evropski put Beograda mogao biti ubrzan.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 10.09.2010.

02:33

Default images

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele založio se za početak konsultacija o prosleđivanju zahteva Srbije za kandidaturu Evropskoj komisiji.

Vestervele je rekao da je usvajanjem zajedničke rezolucije Srbije i Evropske unije, u četvrtak u Njujorku, stvorena dobra osnova za takav razvoj događaja.

"To što se sada pokazuje kao nov razvoj jeste veoma dobra osnova za konsultacije o prosleđivanju zahteva Vlade Srbije za kandidaturu Evropskoj komisiji", rekao je šef nemačke diplomatije novinarima pred početak Gimnih susreta u Briselu.

On je istakao da je zvanični Berlin veoma zadovoljan odlukom o usvajanju zajedničke rezolucije Srbije i Unije, u četvrtak u Njujorku.

"To je važan znak uspeha i evropske diplomatije, da je EU zajedno sa Srbijom podnela rezoluciju, koja je potom prihvacena u Ujedinjenim nacijama", rekao je Vestervele.

Nemački ministar je ukazao da je time otvoren put za direktne razgovore Beograda i Prištine, ali i za konsultacije o prosleđivanju zahteva za kandidaturu naše zemlje za članstvo u EU.

Eštonova: Rezolucija UN pomak za budućnost

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton očekuje pokretanje dijaloga Beograda i Prištine u Briselu i kao "važan korak napred za budućnost i Srbije i Kosova" ocenila usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN o Kosovu.

Ketrin Ešton je istakla da "sad može početi dijalog Prištine i Beograda u pozitivnom duhu" i da "očekuje od svih strana da budu konstruktivne i gledaju napred".

"Evropska unija, kao što sam već najavila, nudi dobre usluge za taj dijalog s ciljem da se podstakne saradnja, ostvari napredak na putu u Evropu i poboljša život ljudi", navela je ona.

"Proces dijaloga sam po sebi će biti činilac mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu", ocenila je Eštonova.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU je, dolazeći na zasedanje šefova diplomatija Unije, rekla da je i predsedniku Srbije Borisu Tadiću i kosovskom premijeru Hašimu Tačiju prenela da se sad pruža "prilika da se rešavaju realni problemi na terenu".

Rekavši da će "oni o tome pričati i ići napred i da napreduju u budućnost, a mi verujemo da je ta budućnost u Evropskoj uniji".

Na pitanje šta Srbija može očekivati kao nagradu za konstruktivan prilaz, Ketrin Ešton je uzvratila da ona "nema ništa na stolu" i da tu nije reč o nekakvom poklonu već da treba iskoristiti priliku koja se pruža.

Špindeleger: Pomak u pristupu Srbije EU

Austrijski ministar spoljnih poslova Mihael Špindeleger veruje da će sledeći korak biti da se učini pomak u daljem proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

"Mi znamo da srpske vlasti žele da uđu u konkretnu fazu pristupanja EU. Srbija je učinila veoma osetljiv korak i ako hoćemo to da priznamo, onda i mi moramo na to uzvratiti", rekao je Špindeleger.

Bilt: Sledi prosleđivanje kandidature

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt takođe je ocenio vrlo verovatnim da zemlje EU ove godine donesu odluku o narednoj etapi u procesu integracije Srbije, odnosno o prosleđivanju srpskog zahteva za članstvo Evropskoj komisiji, preneo je AFP.

"Mislim da će se to dogoditi" pre kraja godine, rekao je Bilt.

Grčka: Potvrđen evropski put Srbije

Grčka, članica EU koja kao ni Kipar, Rumunija, Španija i Slovačka nije priznala Kosovo, saopštila je da je njena pozicija u pogledu Kosova obro poznata i da ostaje stabilna.

"Mi ćemo nastaviti da ulažemo napore, zajedno sa našim partnerima u EU, u cilju evropskih integracija regiona", izjavio je portparol grčkog ministarstva spoljnih poslova Grigoris Delavekuras.

On je ranije kazao da usaglašena rezolucija Srbije i EU predstavlja značajan razvoj događaja koji potvrđuje stav i napore koje je uložila Grčka u pronalaženje rešenja za Kosovo koje bi se temeljilo na konsenzusu.

"Ponovo je potvrđen i evropski put Srbije, što je ključni element za rešenje za Kosovo, Srbiju i ceo region", poručio je Delavekuras.

Italija: Primarna uloga EU

Italijansko ministarstvo spoljnih poslova pozdravilo je usvajanje rezolucije koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN uz podršku EU, ističući da sada Srbiji i Kosovu treba dati novi podstrek za integraciju u EU.

Usvajanje rezolucije je pozitivan politički pomak, koji potvrđuje primarnu ulogu Evrope u stabilizaciji Balkana, navedeno je u saopštenju minstarstva, koje prenosi novinska agencija Ansa.

Od suštinskog značaja da EU nastavi da Srbiji i Kosovu šalje pozitivan signal u pogledu otvaranja, kako bi omogućila njihov konkretan napredak prema integracijama, istaknuto je u saopštenju

Slovenija: Napredak Srbije, ali i Kosova

Slovenija pozdravlja usvajanje rezolucije o Generalnoj skupštini UN, jer se njome potvrđuje mišljenje suda u Hagu da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova, danas, dodaje da je tom rezolucijom EU pokazala jedinstvo i preuzela vodeću ulogu u zalaganju međunarodne zajednice za obezbeđivanje bezbednosti i stabilnosti, kao i podsticanje saradnje na zapadnom Balkanu.

"Suštinski element tih zalaganja biće uspostavljanje i pomoć pri dijalogu o preostalim otvorenim pitanjima između Beograda i Prištine", saopštava slovenačko ministarstvo i dodaje da je ministar spoljnih poslova Slovenije, Samuel Žbogar, naglasio da je Srbija saradnjom sa EU i svojom spremnošću za dijalog pokazala da ostaje verna svojoj evropskoj budućnosti.

"EU mora da se, u datom trenutku, pobrine da evropska perspektiva regiona postanje još opipljivija i da se odrazi na napretku, kako Srbije, tako i Kosova", rekao je Žbogar.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, slovenački evro-poslanik Jelko Kacin smatra da se usvojenom rezolucijom o Kosovu ubrzava proces evropskih integracija Srbije, ali dodaje da izjave ministra Vuka Jeremića ne odražavaju jedinstven stav Srbije i EU.

Kacin pozdravlja rezoluciju kao rezultat saradnje i pregovora Srbije sa EU, koje zbog "zrelog i konstruktivnog pristupa Beograda znači i početak ubrzavanja procesa evropskih integracija Srbije", dodajući da je politika dijaloga, a ne širenja regionalnih napetosti to što vodi ka stabilizaciji regiona i stvaranju pozitivne atmosfere, o čemu svedoče i reakcije iz Prištine. Kacin veruje da je ova rezolucija i novo poglavlje u odnosima Beograda i Prištine.

"Sa druge strane izjave ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića, date nakon usvajanja rezolucije, ne odražavaju jedinstven stav EU i Srbije. Nakon zbližavanja stavova obe strane, te ideje predstavljaju politiku prošlosti, koja ne vodi rešavanju nagomilanih problema", smatra Kacin.

"Pozitivan razvoj događaja u odnosima Beograda i Prištine bi uticao i na stvaranje ugodne privredne klime i rast stranih investicija, kako u Srbiji, tako i na Kosovu", smatra Kacin i dodaje da ćemo konačni politički uspeh Beograda i Prištine moći da ocenimo na osnovu ostvarivanja unutrašnjih reformi i približavanju članstvu u EU.

Rusija je podržala rezoluciju zbog toga što je prihvatljiva za Srbiju

Rusija je podržala rezoluciju o mišljenju MSP-a o Kosovu u Generalnoj skupštini UN zato što je prihvatljiva za Beograd, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"Podržavši rezoluciju, RF je pošla od toga da je sadržaj dokumenta koji su zajednički predložile Srbija i zemlje EU, prihvatljiv za Beograd", navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo ukazuje da pri tome smatra da pravna osnova održivog i dugoročnog rešenja za Kosovo ostaje Rezolucija 1244 Saveta bezbedosti UN.

"Zalažemo se za obnavljanje dijaloga zainteresovanih strana sa ciljem rešavanja kosovskog problema", navodi se u saopštenju i dodaje da važnu ulogu u tom procesu nastavlja da igra Misija UN na Kosovu na osnovu mandata koji je dobila od Saveta bezednosti UN.

Generalna skupština UN usvojila je sinoć rezoluciju koju su predložile Srbija i EU, nakon savetodavnog mišljenja Medjunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova.

Zadovoljni ambasadori SAD i Francuske

Ambasadorka Meri Vorlik navela je za "Danas" da se novim tekstom poziva na unapređenje regionalne saradnje, ali i ukazuje na budućnost i Srbije i Kosova unutar EU.

Vorlikova za "Danas" kaže da će SAD nastaviti da ohrabruju Srbiju i njenu konstruktivnu ulogu, kako bi uspostavila pozitivne odnose u regionu i šire, a u cilju podrške miru i stabilnosti na Balkanu.

Kako je kazala Meri Vorlik, SAD i Srbija ostaju blisku partneri i "učinićemo sve što je u našoj moći da pomognemo Srbiji na njenom putu ka EU i poboljšanju života ljudi u čitavom regionu".

“Dogovor predsednika Borisa Tadića i visoke predstavnice Ketrin Ešton o zajedničkoj rezoluciji Srbije i EU o Kosovu stvara pozitivnu atmosferu i sigurno će pomoći Srbiji u procesu njenih evropskih integracija”, kaže za "Danas" Žan-Fransoa Teral, ambasador Francuske u Beogradu.

Teral je rekao da će put Srbije ka EU "sigurno ojačati narednih sedmica", nakon postignutog dogovora, i navodi da od sada "svi" mogu biti zadovoljni i sa optimizmom gledati u budućnost Srbije.

Takođe, kako kaže, Francuska odaje priznanje Tadiću i Eštonovoj, "arhitektama" ovog postignuća.

“Dogovor Srbije i EU će svakako otvoriti i dijalog Beograda i Prištine, za koji se Francuska zalagala već duže vreme”, zaključuje Teral.

Tirana: Pitanje statusa sada je zatvoreno

Albanija je pozdravila usvajanje rezolucije u UN kojom se poziva na dijalog Srbije i Kosova, i ocenila da je pitanje statusa Kosova sada zatvoreno.

"Danas je pitanje statusa Kosova i njegovih granica zatvoren slučaj koji pripada prošlosti", rekao je ministar spoljnih poslova Albanije Iljir Meta.

Prema njegovim rečima, Albanija smatra da je usvajanje rezolucije "veoma važan korak u poštovanju mišljenja Međunarodnog suda pravde, koji potvrđuje nezavisnost Kosova i njegov teritorijalni integritet".

Albanski ministar je izrazio nadu da će Beograd i Priština početi jedan "iskren, stabilan i konstruktivan" dijalog u interesu njihove evropske perspektive.

Hrvatska: Realno

Hrvatska izražava uverenje da usvojena rezolucija predstavlja realne političke osnove za proces i uspostavljanje mehanizama saradnje koji će učvrstiti temelje evropske budućnosti Srbije i Kosova, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova u Zagrebu.

"Konsenzus postignut oko ove rezolucije Hrvatska drži značajnom prilikom koju strane u procesu ne bi smele da propuste i ujedno ih ohrabruje da s najvećom odgovornošću i ozbiljnošću prionu dijalogu i saradnji", naglašeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: