Leskovac: Ne žele u školu sa Romima

Od 70 prvaka koji će krenuti u osnovnu školu “Petar Tasić” u Leskovcu samo je devetoro dece srpske nacionalnosti, dok su ostala deca romske nacionalnosti.

Izvor: B92

Subota, 21.08.2010.

16:07

Default images

Broj romske dece koja pohađaju ovu školu povećava se iz godine u godinu, dok većinsko stanovništvo svoju decu radije upisuje u druge škole.

Savet za međunacionalne odnose u Leskovcu pokrenuo je inicijativu o preraspodeli, kako se ne bi dogodilo da škola “Petar Tasić” postane etnički čista.

Iako u blizini leskovačkog naselja Podvorce, gde živi oko 5000 Roma, postoje četiri osnovne škole, deca iz ovog naselja idu isključivo u školu “Petar Tasić”.

Od 458 učenika ove škole, 308 je romske nacionalnosti. U prvi razred je ove godine upisano svega devetoro dece srpske nacionalnosti.

Goran Filipovic, direktor škole, kaže da su ohrabrujući podaci da deca ne napuštaju školu pre završetka osmog razreda, i da čak 70 odsto svršenih osnovaca upisuje srednju školu, što ranijih godina nije bio slučaj.

Savet za međunacionalne odnose u Leskovcu pokrenuo je inicijativu o neizdvajanju Roma u obrazovanju. Zoran Saitović, član gradskog veća zadužen za međunacionalne odnose, kaže da stvaranje etnički čistih odeljenja negativno utiče na integraciju romske dece u društvenu zajednicu.

I dok većinsko stanovništvo ne upisuje decu u školu “Petar Tasić” , Romi, zbog diskriminacije, svoju decu sve ređe upisuju u druge škole.

Ukoliko ministarstvo prihvati predlog leskovačke skupštine, već od naredne godine deca romske i srpske nacionalnosti bi ujednačeno bila raspoređena u osam leskovačkih osnovnih škola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: