Priština nudi autonomiju za sever

Dukađin Gorani, savetnik kosovskog premijera Hašima Tačija, kaže za "Blic" da je Vlada Kosova spremna da Srbima na severu ponudi specijalni status.

Izvor: B92

Utorak, 27.07.2010.

22:02

Default images

Gorani kaže da Priština želi da u razgovorima sa Beogradom dođe do rešenja za Srbe na severu Kosova, ali "u okviru kosovskih granica".

Vlada Srbije nije ni prihvatila ni odbila predlog i smatra da pregovori o Kosovu mogu da počnu tek nakon rasprave u Generalnoj skupštini UN, kažu za "Blic" izvori u državnom vrhu Srbije, koji su zahtevali anonimnost.

"Vlada Kosova i premijer Tači više puta su ponovili spremnost da se razgovorima, pregovorima i dogovorom nađe optimalno rešenje za sever Kosova. Teško je sada kazati kakvo će rešenje biti nađeno, ali samom izjavom premijer je jasno stavio do znanja da postoji širok opseg mogućih rešenja, od kojih je jedno i specijalni status", kaže Gorani za "Blic".

On insistira na poznatom stavu da "srpska zajednica na severu Kosova mora da prihvati realnost i shvati da se problemi moraju rešavati putem dogovora i pregovora u okvirima i granicama države".

"Vlada je spremna da putem dogovora dođemo do optimalnog rešenja. Ključ je unutar srpske zajednice. Nije do nas i na nama da utvrđujemo granice. One su plod dogovora na međunarodnom nivou", kaže Gorani, zaključujući da je na stolu širok opseg mogućih rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: