Od 2011. u vojsku dobrovoljno

Od 1. januara 2011. godine Vojska Srbije će godišnje primati do 2.000 mladića na dobrovoljno služenje vojske.

Izvor: B92

Subota, 24.07.2010.

00:07

Default images

Ministarstvo odbrane pripremilo je Nacrt odluke o obustavi služenja vojnog roka po kome će decembarska klasa biti poslednja koja će biti upućena na odsluženje.

Od 1. januara 2011. u vojsku će ići samo oni koji to žele, dok će ostali morati da budu uvedeni u vojnu evidenciju kada napune 18 godina, čime ulaze u rezervni sastav koji će biti aktiviran samo u slučaju teškog ugrožavanja bezbednosti zemlje.

„ Dobrovoljno služenje vojnog roka trajaće između tri meseca, koliko traje osnovna obuka, i šest meseci, koliko danas traje vojni rok. Konačnu odluku o tome donosi ministar odbrane, na predlog načelnika Generalštaba“, kaže za „Politiku” pukovnik Dragosav Lacković, načelnik Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane.

Vojska neće samo apelovati na patriotizam i tradiciju, već će zainteresovanim mladićima ponuditi i niz praktičnih koristi – sertifikat o osposobljenosti za rukovanje vatrenim oružjem na osnovu kojeg bi mogli imati prednost pri zapošljavanju u MUP-u Srbije ili službama za fizičko-tehničko obezbeđenje, polaganje vozačkog ispita, dobijanje informatičkih licenci.

Istovremeno, ovi mladići će steći uvid u vojnički život, pa će oni koji žele moći da zasnuju radni odnos kao profesionalni vojnici.

Vojska Srbije imaće sistematizovanih oko 2.000 mesta za vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka. Ovi regruti biće upućivani na služenje u dve godišnje klase – martovskoj i septembarskoj.

Nacrt odluke o obustavi služenja vojnog roka jedan je od najvažnijih dokumenata koji je do sada pripremio radni tim za profesionalizaciju vojske kojim rukovodi dr Zoran Jeftić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane. On je i na čelu vladine radne grupe za podršku profesionalizacije vojske u kojoj su predstavnici Ministarstva odbrane, MUP-a, Ministarstva pravde, Ministarstva finansija i Ministarstva rada i socijalne politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: