Usvojen Zakon o građevinarstvu

Skupština Srbije usvojila je Zakon o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 01.07.2010.

10:29

Default images

Vlada tvrdi da je reč o zakonu koji će podstaći razvoj i upošljavanje domaćih preduzeća, koja se bave proizvodnjom građevinskog materijala.

U burnoj raspravi koja je pratila njegovo usvajanje opozicija nije štedela kritike na račun predloženog rešenja uz tvrdnju da se njime preskaču javne nabavke i teraju strani investitori. Ovim zakonom ubrzaćemo stanogradnju, objašnjava nadležni ministar Oliver Dulić.

Republički parlament usvojio je Zakon o podsticanju građevinske industrije, koji bi trebalo da omogući prevazilaženje negativnih efekata ekonomske krize.

Ciljevi zakona su i obezbeđivanje likvidnosti, podsticanje razvoja i upošljavanja domaćih preduzeća koja se bave proizvodnjom građevinskog materijala.

Taj akt predviđa da Vlada, na predlog ministarstava, odnosno nadležnog organa lokalnih samouprava, utvrđuje listu projekata za izgradnju, rekonstrukciju, koji se u celosti ili delimično finansiraju iz budžeta.

U realizaciji projekata mogu učestvovati građevinska preduzeća čije je sedište na teritoriji Srbije, koja imaju odgovarajuće iskustvo i reference i koja zapošljavaju značajan broj radnika.

Pri realizaciji se mora koristiti domaći građevinski materijal u učešću najmanje 70 odsto od ukupno potrebnog materijala i ugrađene opreme, ukoliko se oprema istog kvaliteta proizvodi u Srbiji, prema predmeru i predračunu iz glavnog projekta.

Zakon stupa na snagu narednog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku", a prestaće da važi do 31. decembra 2011. godine.

Polemika Dulića i poslanika LDP-a

Oni su naveli da to otvara mogućnost za manipulacije, kao i da se može dogoditi da Vlada domaćim preduzećima plaća više s obzirom na to da strana nemaju mogućnost da učestvuju na tenderima.

Poslanici LDP-a tvrde da je predloženi zakon suprotan Zakonu o javnim nabavkama, jer zanemaruje postupak javne nabavke u realizaciji projekata.

Raspravu o Predlogu zakona o podsticanju građevinske industrije obeležila je polemika ministra Olivera Dulića i poslanika LDP-a.

Libearli su napomenuli da strani investitori i građevinske firme gotovo sigurno ne bi dovodili radnike i podizvođače iz svojih zemalja i postavili pitanje da li iz predloženog zakona proizilazi da se neće graditi Kineski most, jer strana preduzeća nemaju mogućnost da izvode radove na objektima od javnog interesa.

Dulić je odbacio njihove kritike, ističući da je prednost data domaćim preduzećima, jer je cilj predloženog zakona spas građevinskog sektora u Srbiji.

On je istakao da je nepovoljna situacija u građevinarstvu posledica isključivo ekonomske krize, jer taj sektor, koji je Vlada Srbije prepoznala kao važnu privrednu granu, zavisi od investicija i tražnje, kojih danas nema.

"Ne možemo da podnesemo socijalne posledice toga da ne uradimo ništa, da država ne pomogne građevinskoj industriji i da preduzeća u potpunosti prepustimo tržištu", rekao je Dulić, istakavši da gotovo 80 odsto građevinske operative nije likvidno.

I radikali su ukazali na velike probleme u tom sektoru, za koje smatraju da su odgovorne Vlada Srbije i loše sprovedene privatizacije građevinskih preduzeća, pa su resornom ministru predložili da razmotri nekoliko projekata izgranje magistralih puteva.

Vlada Srbije je usvojila amandman SRS kojim se otvaranje novih radnih mesta u građevinarstvu, što je jedan od ciljeva zakona, propisuje kao obavezno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: