Dežer: Obrazovanje za sve

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer EU predstavio je zajednčki projekat Unije i ministarstva prosvete, "Obrazovanje za sve", vredan tri miliona evra.

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2010.

11:20

Default images

Evropska unija pridaje veliku važnost obrazovanju dece iz marginalizovanih grupa i u onim državama koje žele da nam se pridruže, izjavio je Dežer.

Prema njegovim rečima, u Evropi je oko 90 miliona dece u riziku od siromaštva, a romska deca su posebno rizična grupa.

Zajedno sa ministarstvom prosvete, rekao je Dežer, identifikovali smo i sarađujemo na nekoliko projekata, koji će rezultirati da u nekoliko narednih godina u sektor prosvete bude uloženo oko 11,3 miliona evra.

Ovaj projekat trebalo bi da ispuni tri cilja, najavio je Dežer, a to je da ohrabrimo roditelje da upišu decu u školu, kreiramo metode da deca ostanu u obrazovnom sistemu, ali i da kreiramo povoljnu atmosferu u društvu za inkluziju marginalizovanih grupa.

Ako uspemo da ispunimo ove ciljeve, obezbedićemo uključivanje marginalizovanih grupa u sistem obrazovanja, ali i na tržište rada, što će dovesti do smanjenja stope siromaštva ovih zajednica, naglasio je Dežer.

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović najavio je da će se, kroz ovaj dvogodišnji projekat, raditi na primeni i pripremi različitih programa obuka kako bi se stvorili jednaki uslovi obrazovanja za svu decu u Srbiji.

Obradović je naveo da je ministarstvo, sa timom domaćih i međunarodnih stručnjaka, uradilo istraživanje koje je pokazalo da su najugroženija romska deca.

Prema njegovim rečima, obuhvat romske dece u sistemu obrazovanja, uzrasta od tri do pet godina, iznosi svega sedam odsto, van obrazovnog sistema je 21,4 odsto romske
dece uzrasta od sedam do 14 godina, dok je 62 odsto onih od 15 do 19 godina koji su van sistema školstva.

Obradović je naveo da su uvedeni institut pedagopškog asistenta koji predstavlja vezu između škola i porodica, besplatan i obavezan predškolski program, kao i da učenici prvog i drugog razreda osnovne škole imaju besplatne
udžbenike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: