Španija najbrža u ratifikaciji SSP

Ratifikacija SSP-a Evropske unije sa Srbijom u parlamentu Španije je već okončana a u većini evropskih parlamenta se očekuje na jesen, piše "Danas".

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2010.

00:44

Default images

Korak koji nedostaje da bi ratifikacija bila celovita jeste da Madrid obavesti Brisel da je interna procedura, zacrtana Ustavom Kraljevine Španije, sprovedena u potpunosti.

“Očekujem da i ovo bude urađeno u narednim danima ili nedeljama”, kaže za "Danas" Injigo de Palasio Espanja, španski ambasador u Beogradu.

De Palasio Espanja je ovim potvrdio nezvanična saznanja "Danasa", od pre desetak dana, da će Španija biti prva zemlja koja će potvrditi Sporazumao stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije sa Srbijom.

De Palasio Espanja kaže i da ne zna kada će Savet ministara spoljnih poslova EU razmatrati srpsku kandidaturu za članstvo u Uniji, ali ističe da se to može očekivati na jesen.

Italija takođe najavljuje da će parlament u Rimu ubrzo ratifikovati Sporazum, a i većina ostalih članica EU početak neophodnih procedura najavljuje za početak jeseni. To su "Danasu" potvrdili ambasadori Austrije, Danske, Finske i Poljske.

Holandski ambasador u Beogradu Ron van Dartel odbio je da govori o ovoj temi, istakavši da je šef diplomatije Maksim Ferhagen na zasedanju Saveta ministara EU, 14. juna u Luksemburgu, saopštio stavove Holandije.

Zanimljivo je da se Ferhagen tom prilikom uopšte nije izjasnio o ratifikaciji SSP u holandskom parlamentu. Jelko Kacin, izaslanik Evropskog parlamenta za Srbiju, kazao je prošle sedmice "Danasu" da "svi znaju" da će Holanđani potvrditi SSP tek nakon što Ratko Mladić bude uhapšen i izručen Haškom tribunalu.

Preciznu informaciju o početku ratifikovanja SSP sa Srbijom nismo uspeli da dobijemo ni od ambasadora Nemačke i Belgije, takođe dve zemlje za koje važi da su skeptične prema ovom pitanju.

Ambasador Velike Britanije u Beogradu, najavio je u ponedeljak da bi britanski parlament krajem ove ili početkom sledeće godine mogao ratifikovati SSP, kao i da bi Savet ministara EU mogao da razmatra kandidaturu Srbije ove jeseni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: