Mas nezadovoljan odlukom VAC-a

Ambasador Nemačke Volfram Mas izjavio je da nije zadovoljan zbog toga što se jedan investitor iz njegove zemlje povlači iz Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 17.06.2010.

11:44

Default images

Komentarišući odluku nemačke kompanije VAC da se povuče sa srpskog tržišta Mas je rekao da je to poslovna odluka te firme i da nije upućen u detalje.

"Ne mogu da budem srećan zbog toga, jer sam se tri godine borio da pedstavim Srbiju kao zemlju pogodnu za strane investicije", precizirao je Mas, odgovarajući na pitanje novinara u Palati Srbija.

Prema još nezvaničnim informacijama, nemački VAC je najavio povlačenje iz poslova u Srbiji, nezadovoljan zbog finansijskih gubitaka i javnih kleveta koje su ih povezale sa podzemljem, ali i zbog neefikasnosti domaćih institucija i korupcije.

Nezvanično se, međutim, može čuti da kompanija ne namerava u potpunosti da odbaci svoje posede u Srbiji, već samo vlasništva u "Politici", kako bi joj bilo dozvoljeno da u potpunosti preuzme "Novosti".

Kompanija VAC je postala vlasnik 50 odsto udela u listu "Politika" na osnovu poslovnog aranžmana sklopljenog sa preduzećem "Politika AD" pre osam godina.

Lihtova: VAC se povlači iz ekonomskih razloga

Predsednica Upravnog odbora Politike a.d. Sonja Liht ocenila je da je ekonomska kriza verovatni razlog za odluku nemačke medijske grupe VAC da se povuče iz poslova u Srbiji.

"Mislim da je verovatno u pitanju ekonomska kriza, jer koliko sam ja čula, VAC se povlači i iz Bugarske i drugih zemalja regiona", rekla je Lihtova.

VAC i Politika a.d, čiji su većinski vlasnici država i javna preduzeća, vlasnici su po 50 odsto preduzeća Politika novine i magazini, izdavača dnevnog lista "Politika".

VAC je vlasnik i 55 odsto novosadskog "Dnevnika", a preostali udeo od 45 odsto ima kompanija Dnevnik Holding, čiji je osnivač Skupština Vojvodine.

Sonja Liht je rekla da Politika a.d. nije dobila zvanično obaveštenje VAC-a da će se povući iz poslova u Srbiji i navela da je o tome čula samo iz medija.

"Nadam se da je to propust i nadam se da će uskoro stići i nešto zvanično, jer je to u duhu dobrih poslovnih običaja", rekla je predsednica UO "Politike".

Tek posle zvaničnog obaveštenja, dodala je, Upravni odbor će moći da razmatra naredne korake.

Lihtova je izrazila uverenje da "Politika" ni na koji način neće biti oštećena, jer, kako je rekla, "ne sme da bude oštećena".

Medijske kompanije Ringier i Špringer ranije su zajedno osnovale kompaniju u koju su uvrstile svoje posede u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: