Pažnja prema kravi, više mleka

Petar Čorba, proizvođač mleka iz Mužlje kod Zrenjanina, kaže da na kvantitet utiče i odnos prema životinjama - on ih svakodnevno timari, češlja i doteruje.

Izvor: B92

Nedelja, 06.06.2010.

17:37

Default images

Petar Čorba, vlasnik "krave šampionke", tvrdi da je za pehar na Sajmu u Novom Sadu zaslužna dobra genetika ali i specijani tretman koji njegove krave dobijaju.

Prvi put posle 40 godina šampionski pehar Novosadskog Sajma za najbolju kravu simentalske rase je otišao u Vojvodinu. Da krave porodice Čorba iz Mužlje kod Zrenjanina nisu krave - mogle bi da budu glumice.

Kao na reklami kojom je jedna domaća mlekara do skora promivisala svoje proizvode, šišaju se tri puta godišnje nezavisno od toga da li idu na izložbe ili ne, pri čemu je vazno da se prati prirodan tok dlaka - kako bi frizura ispala bolja.

Što se tiče genetike - jeste da je ove godine Banaćanka osvojila titulu šampionke novosadskog sajma, ali poreklo ovih životinja je zapravo iz centralne Srbije.

"Njena majka je kupljena u Žablju, ali zapravo potiče iz Smederevske Palanke", kaže Čorba.

Grla porodice Čorba daju i po 40 litara mleka dnevno u prvoj laktaciji. Kako Petar tvrdi, nega i friziranje koje krave dobijaju je ključna za taj gotovo neverovatan rezultat. Razlog zbog kojeg voljena i milovana zivotinja daje više mleka ima i naučno objašnjenje u lučenju endorfina - medijatora zadovoljstva koji direktno utiču na povećanje mlečnosti.

Titula koja je otišla jednom malom odgajivaču koji na ovaj način brine o životinjama nije samo priznanje, nego i interenstantan model razvoja porodične farme gde se ostvaruju vrhunski rezultati uz poštovanje dobrobiti životinja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: