Ponedeljak, 31.05.2010.

12:47

Mas: Nemačka podržava integracije

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas kaže da Nemačka podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU i da nisu promenjeni uslovi za ulazak u EU.

Izvor: B92

Default images

Jedina prepreka na putu Srbije ka Evropskoj uniji može biti ona sama, izjavio je ambasador Nemačke u Srbiji.

S druge strane ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je posle razgovora u Berlinu sa nemačkim kolegom Gvidom Vesterveleom, da Srbija ima podršku Nemačke na putu ka Evropskoj uniji i da će biti nastavljena bliska saradnja na tom planu.

Nemačka podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju, rekao je nemački ambasador odgovarajući diplomatski na pitanje da li je Nemačka protivinik priključenja Srbije EU.

"Jedina prepreka na putu Srbije ka Evropskoj uniji može biti ona sama. Jasno je da postoje uslovi za sve države koje žele da postanu članice EU i ti uslovi su objedinjeni u Kopenhaškim kriterijuma. Citirao bih izjavu ministra spoljnih poslova Srbije koju je dao za jedan nemački list - ako ne delujete preventivno, biće mnogo više posla kasnije. Evropska unija podržava taj stav i posvetiće značajnu pažnju pitanjima borbe protiv organizovanog kriminala i korupciji. Ne želimo da se pitanja teritorijalnog konflikta uvezu u Evropsku uniju", kaže ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas.

Iako smatra da je ovo najteži trenutak za proširenje u istoriji Evropske unije, ministar Vuk Jeremić kaže da će granice Unije biti zaokružene samo nakon što uključe i zapadni Balkan.

Nakon razgovora sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Gvidom Vesterveleom, Jeremić je rekao i da očekuje podršku Berlina u pristupanju Srbije Uniji.

"Nemačka podržava evropsku perspektivu Srbije, nastavićemo da blisko sarađujemo na tom pitanju. Ne slažemo se oko svega, naravno da postoje i razlike i mislim da imamo snage i da imamo načina i da pored tih razlika nastavimo saradnju na ostvarenju našeg strateškog cilja", kaže Jeremić.

Šef diplomatije Srbije rekao je i da je podrška Nemačke ključna pošto ni jedno strateško pitanje u Evropi ne može biti rešeno bez pristanka Berlina.

I dok će Srbija na otvorena vrata Evropske unije još čekati, najboljih osamdeset studenata imaće priliku da život unutar Unije iskusi već ovog leta u okviru projekta "Putujemo u Evropu."

Evropski pokret u Srbiji raspisao je konkurs za projekat "Putujemo u Evropu" za studente završnih godina i apsolvente državnih fakulteta univerziteta u Srbiji.

"Volela bih da i ovaj konkurs pruži mogućnost za 80 mladih ljudi da iskuse nešto lično što je za njih novo iskustvo, prijatna mogućnost, ali i kad se vrate da bude nešto što će biti korisno i omogućava da iskuse nešto novo, ali da kada se vrate mogu da učine nešto korisno i za Srbiju", navodi direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Vlada Austrije projekat podržava peti put.

"Do sada smo pružali podršku tako što studentima koji putuju u okviru ovog projekta nismo naplaćivali troškove izdavanja viza. Sada kada imate bezvizni režim, ambasada se angažovala sa austrijskim firmama koje posluju u Srbiji da bi obezbedila finansijska sredstva za putovanje studenata", rekao je ambasador Austrije u Srbiji Klemens Koja.

Na konkurs, koji traje do 21. juna, mogu da se prijave svi studenti završnih godina i apsolventi do 26 godina starosti, sa prosečnom ocenom 8,5.

Oni moraju znati jedan strani jezik, posedovati biometrijski pasoš i moraju doneti na uvid uverenje o prihodima po članu domaćinstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: