Kosovo 0

12.05.2024.

13:56

Srbin iz Zvečana ostaje iza rešetaka: Miletiću određeno mesec dana pritvora

Na zahtev tužilaštva danas je pred Osnovnim sudom u Prištini izrečeno mesec dana pritvora Slobodanu Miletiću iz Zvečana koji je uhapšen u petak na Jarinju.

Izvor: Novosti

Srbin iz Zvečana ostaje iza rešetaka: Miletiću određeno mesec dana pritvora
Profimedia/Erkin Keci/Anadolu Agency

Podeli:

Njemu je prvobitno određeno policijsko zadržavanje od 48 sati, a kako izjavila advokatica Jelena Krivokapić, Miletićev branilac, on se tereti za četiri krivična dela navodno "udruživanje protiv ustavne delatanosti, ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom, napad na službeno lice i učešće na skupu na kojem se vrši krivično delo i huliganstvo”.

Ove optužbe protiv Miletića odnose se za događaje krajem maja prošle godine u Zvečanu, kada je došlo do sukoba Kfora i lokalnih Srba okupljenih zbog nasilnog upada tzv kosovske policije u zgradu opštine Zvečan gde su sproveli nelegitimnog albanskog predsednika izabranog mimo volje većinskog srpskog stanovništva.
Povodom Miletićevog hapšenja reagovala je Kancelarija za KiM iz koje ističu da je do hapšenja došlo uprkos čvrstim garancijama EU i SAD od 28. decembra 2022. godine da "neće biti progona i odmazde nad Srbima zbog toga što su izražavali svoje nezadovoljstvo usled Kurtijeve okupacije severa KiM".

"Nakon Srećka Sofronijevića i Miletić je priveden kao žrtva izneverenih i praznih obećanja međunarodne zajednice koja danas reč nije rekla o hapšenju još jednog Srbina, dok su za nedavno rutinsko kratko zadržavanje u centralnoj Srbiji jednog kosovskog Albanca, vršili sve moguće diplomatske i medijske pritiske na Beograd i utrkivali se u rečima osude", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM i dodaje da je više desetina Srba sa Kosova i Metohije potpuno proizvoljno i bez ikakvog osnova uhapšeno nakon što je Aljbin Kurti došao na čelo privremenih institucija samouprave u Prištini, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju je i ovom prilikom uhapšenom obezbedila advokata.

Povodom hapšenja Miletića reagovala je i Srpska lista iz koje ističu da Aljbin Kurti nastavlja da progoni časne Srbe na severu KiM kao i da je Miletić uhapšen na Jarinju a da niko od članova porodice nije upoznat sa razlozima hapšenja.

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: