Sednica RRA o "Farmi"

Savet RRA održaće danas hitnu sednicu na kojoj će tema biti vulgarni program koji je tokom vikenda emitovan u rijaliti-programu "Farma".

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2010.

01:38

Default images

Za urednika lista Danas Zorana Panović, sednica Saveta RRA gubi smisao, ako se zna da je upravo ta agencija dodeljivala nacionalne frekvencije.

U toj emisiji došlo je do verbalnih prepucavanja između repera Ivana Ivanovića-Đusa i folk pevača Miloša Bojanića. Producenti "Farme" su izbacili Ivanovića iz takmičenja zbog seksualnih aluzija i fizičkog nasrtaja na Bojanića.

Na tome se nije sve završilo, već republičko radio-difuzna agencija , kako kaže zamenik predsednika Goran Karadžić, danas hitno zaseda po tom pitanju.

"Članovi saveta agencije su razgovarali o onome što se videlo na programu TV Pink, u emisiji 'Farma' tokom vikenda, i vladika Porfirije, naš predsednik zakazao je vanrednu sednicu, i zbog onoga što smo i sami videli i što je videla cela Srbija i zbog više desetina predstavki građana i različitih organizacija koje su stigle u RRA", kaže Karadžić.

Sednici RRA trebalo bi da prisustvuju predstavnici Televizije Pink, koje tokom večeri nismo uspeli da dobijemo za komentar. Iz te televizije, međutim, izdato je saopštenje da je u prošloj sedmici gledanost rialiti programa Farma nadmašila sve što su piplmetri "AGB Nilesen Medija Riserč" ( Nielsen Media Research) u Srbiji izmerili od 2002. godine.

Prema saopštenju ove tv stanice, TV Pink je imala prosečan sedmični udeo u gledanosti od 31,7 odsto, "kao drugoplasirani RTS 1 i trećeplasirani Fox zajedno".

Uz opasku da je neverovatno da RRA uvodi red, ako se zna da je ona dodeljivala nacionalne frekvencije, glavni i odgovorni urednik lista "Danasa" Zoran Panović kaže da su svi rijaliti programi u Srbiji, do "Trenutka istine" bili ipak socijalistički i malograđanski.

"Mi smo čekali seks u 'Velikom bratu' i ne znam da li je toga i bilo svih ovih sezona. Sa 'Farmom' ulazimo baš u tu fazu kada je vulgarizacija došla do te mere da, čak i meni koji imam prilično razumevanja za tu formu, nije lako za gledanje. Javlja se samo jedno pitanje- da li ćemo mi takav program da gledamo u 'praj tajmu'? Nervira me i jedna vrsta zgražavanja koja nam se stalno ponavlja sa tim rijalitim programima, kao da naše društvo generiše probleme iz tih programa, a ne da su oni posledica stanja u našem društvu", kaže on.

Panović za B92 kaže da su ova dešavanja u skladu sa tzv. "poseljačenjem" Srbije, kao i da se sa tim nije lako izboriti.

"Mora da postoji neka vrsta odgovornosti, da određene televizije moraju da nameću vrednosti. U ovom slučaju se radi o televiziji koja jeste komercijalna i koja ima veliku gledanost i koja brani rajting, ali mora se naći zakonska regulativa da ne može taj trend 'poseljačenja' Srbije biti dominantan“, kaže on.

Panović takođe naglašava da je jedan od glavnih problema i to što su svi ti programi apolitični i vode jednom mrtvilu.

"Mnogi misle da oni služe za zabavu, ali radi se pre svega o zaglupljivanju naroda", smatra on.

O Farmi je i nedavno bilo reči i zbog poruka na kajronu na kome se objavljuju SMS poruke gledalaca –reč je porukama koje je rodbina upućivala zatvorenicima i porukama koje oni šalju prijateljima i poznanicima.

Zbog toga je reagovala Uprava za izvršenje krivičnih sankcija,a dogovoreno je da Televizija Pink ubuduće filtrira SMS poruke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: