Ekonomisti podržavaju izjavu Tadića

Izjava da "ne bi smelo da se događa da privrednici prodaju preduzeća koja ostvaruju profit u Srbiji, a registrovana su na Kipru", naišla na pozitivne reakcije.

Izvor: B92

Subota, 22.05.2010.

00:11

Default images

Poslovni ljudi poput Miodraga Kostića ili Toplice Spasojevića, sa kojima smo želeli da porazgovaramo o ovoj temi, nisu nam međutim bili dostupni za komentar.

Izjava predsednika Srbije Borisa Tadića naišla je na pozitivne reakcije u Ekonomskom timu premijera Srbije, ali i među domaćim ekspertima.

Član Ekonomskog saveta premijera Cvetkovića Milojko Arsić Tadićevu izjavu ocenio je kao patriotsku, istakavši međutim, da ne postoje pravni i ekonomski mehanizmi koji će preduzetnike prisiliti da svoje firme vrate iz inostranih of-šor zona i registruju ih u Srbiji.

"Oni izvlače za državu relativno mali deo poreza, za pojedinca su to velike pare, ali za državu su to mali efekti. Da li bi država mogla da zabrani, ja mislim da ne bi mogla, ne bi ni trebalo, zbog toga što sve druge zemlje to dozvoljavaju, zemlja koja bi to zabranila oterala bi kapital. To ne može biti osnova za neke propise, ali je dobra moralna poruka da registruju svoja preduzeća ovde“, kaže Arsić.

Sa patriotskih istupa, treba što pre preći na konkretna dela kako bi se bolje kontrolisalo poslovanje of-šor kompanija, naglašava ekonomista Mahmut Bušatlija. On podseća da takav način poslovanja svuda u svetu otežavaja razvoj i funkcionisanje domaćih ekonomija.

"Gotovo da nema traga da su te of-šor kompanije bilo šta drugo nego ispostave našeg kapitala, koji je 90-tih godina bežao van zemlje. Državnog kapitala, koji je na volšeban način privatizovan, i vraća se kroz of-šor kompanije u zemlju. Činjenica je da of-šor poslovanje nanosi ogromnu štetu državnom poreskom sistemu, građanima ove države koji nadoknađuju to što dražva ne može da naplati porez od of-šor kompanija“, smatra Bušatlija.

Podsetimo da je prema nekim istraživanjima, zbog poslovanja of-šor kompanija, u poslednje tri godine Srbija ostala bez 2,5 milijardi dinara poreza na dobit.

To je samo deo štete koji država trpi zbog toga što domaći privrednici maksimalno koriste takozvane poreske rajeve za legalan biznis.

Zvanični osnivači "Delte”, "MK grupe”, "ITM grupe”, "Ist pointa” potiču sa neke od tih destinacija, ali nije reč samo o ovim firmama, budući da ih je samo na Kipru ima 682.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: