Istraga ubistva troje Avganistanaca

SAD su pokrenule istragu povodom optužbi da su neki američki vojnici odgovorni za "nezakonita ubistva" najmanje troje avganistanskih civila.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.05.2010.

15:10

Default images

Postoje takođe pritužbe za nedozvoljeno korišćenje droge, napade i kovanje zavera, navodi se u saopštenju.

Vojska SAD navela je da, zbog ovih slučajeva, do sada nije podignuta nijedna optužnica, a jedan vojnik je u pretpretesnom pritvoru.

"Američke snage u Avganistanu pokrenule su istragu povodom optužbi da je manji broj američkih vojnika odgovoran za nedozvoljena ubistva najmanje troje avganistanskih civila", navodi se u vojnom saopštenju.

Komanda američke vojske za krivične istrage pokrenula je istragu pošto je ranije ovoga meseca primila pouzdane informacije iz jedinice u kojoj su raspoređeni osumnjičeni vojnici.

Britanska agencija navodi da su američke vojnike, kojih je najviše među oko 140.000 pripadnika stranih trupa u Avganistanu, nekoliko puta kritikovale nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava i Avganistanci, zbog zlostavljanja civila i mučenja osumnjičenih za ekstremizam u pritvoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: