Poslanici za veće plate u DRI

Poslanici svih stranaka u parlamentu saglasili su se da zaposlenima u Državnoj revizorskoj instituciji treba da budu povećane plate.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.05.2010.

13:59

Default images

Predlogom izmena i dopuna Zakona o DRI predviđeno je da osnovna plata predsednika saveta DRI bude u visini osnovne plate ovlašćenog državnog revizora, uvećana za 30 odsto.

Poslanici ZES i SPS, kako su u raspravi naveli, smatraju da je to adekvatan iznos u ovom trenutku, G17 plus, radikali i DSS smatraju da ta razlika treba da bude 50 odsto, a naprednjaci 40 odsto.

LDP, takođe, smatra da plate trebaju da budu povećane, ali su zatražili objašnjenje iz vladajuće većine zašto je Vlada Srbije prihvatila rešenje prema kome će plata predsednika Saveta DRI biti veća za 40 odsto u odnosu na platu ovlašćenog revizora, a ne predloge drugih stranaka.

Poslanici te stranke su mišljenja da će povećanjem primanja zaposlenima u DRI ta institucija biti ojačana, posle čega će davati bolje izveštaje o trošenju sredstava iz republičkog budžeta.

Poslanici ZES su istakli da su spremni da učine sve kako bi DRI prerasla u ozbiljnu, samostalnu i odgovornu instituciju, ali da povećanje plata nije jedini preduslov za to, već i stručnost i znanje i da zaposleni budu imuni na korupciju.

"Ne postoji mogućnost da država plati onoliko koliko neki pojedinci mogu da ponude ako je njihov interes neuporedivo veći. Procenat od 30 odsto je adekvatan i on može da omogući da se u DRI zaposle kvalitetni pojedinci koji znaju taj posao. U toj instituciji treba da rade kvalitetni I stručni ljudi I imuni na korupciju", rekla je šefica poslanika ZES Nada Kolundžija.

Socijalisti su istakli da je osnovna ideja predloženih izmena da se neutrališe prvo ograničenje koje je izneto u izveštaju revizora, a to je nedostatak revizora usled malih zarada, te naveli da je predlog povećanja za 30 odsto, ceneći trenutnu ekonomsku situaciju, optimalno rešenje.

Radikali su izneli mišljenje da bi rad DRI bio obezbeđen u potpunosti ukoliko bi došlo do povećanja za 50 odsto, sa čim su se složili i poslanici DSS, koji su naveli da bi do povećanja plata trebalo da dođe glasovima svih poslanika.

Dobar deo rasprave poslanici su posvetili i "razjašnjenju" nedoumice da li Vlada Srbije, s obzirom da nije predložila izmene i dopune Zakona o DRI, može da usvaja podnete amandmane.

Potpredsednik parlamenta Gordana Čomić (ZES), komentarišući te nedoumice, rekla je da prvi put u Skupštini Srbije postoji dilema da li Vlada Srbije može da usvoji amandman ili ne, te da to znači da postoji zrelost o dogovoru i o tome koliko je važna institucija DRI.

"Podržavam DRI kao i svaku drugu kontrolu koja bi se bavila javnim finansijama, jer je to ključ upravljanja. Nadam se da će u glasanju biti doneta odluka iza koje će stati cela skupština, jer je to jednako važno kao i izgradnja nezavisnih institucija", rekla je Čomić.

Predloženim izmenama i dopunama Zakona o DRI takođe je predviđeno da potpredsednik i članovi imaju pravo na osnovnu platu u visini od 90 odsto od osnovne plate predsednika saveta.

Poslanici su razmotrili amandmane na sve zakonske predloge koji su na dnevnom redu četvrte sednice prolećnog zasedanja parlamenta, koja je počela 5. maja, čime su iscrpeli sve tačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: