Tajland: "Uskoro red i mir"

Premijer Tajlanda Abhisit Vedžadživa kaže da veruje da će njegova vlada uskoro uspostaviti red i mir u zemlji, nakon sukoba u kojima je poginulo šest osoba.

Izvor: B92

Sreda, 19.05.2010.

09:08

Default images

Vlasti su, u međuvremenu, upozorile da će snage bezbednosti otvoriti vatru na svakog ko bude pokušao pljačku ili podmetanje požara.

Bangkok je bio poprište nereda, pljački i podmetnutih požara pošto je vojska primorala na predaju sedmoricu vođa protesta koje su pozvale pristalice da obustave proteste posle jutrošnje akcije vojske, ali time nije prekinuto nasilje.

"Crveno košuljaši" su zapalili najmanje 27 zgrada u prestonici, među kojima zgradu Berze i tržni centar, a delovi 15-milionskog Bangkoka ostali su bez struje.

Nemiri su izbili u još sedam provincija na severoistoku Tajlanda, u tri grada su spaljene vladine zgrade, a policijski čas, koji je uveden u Bangkoku, proglašen je u još 24 provincije.

Antivladini protesti u Bangkoku traju od 12. marta, a demonstranti traže hitno raspuštanje parlamenta i sazivanje prevremenih izbora. Kako je saopštla služba spasavanja grada, u akciji vojske koja je počela pre zore i trajala devet sati poginulo je šest osoba, a 58 ih je povređeno.

Među šestoro mrtvih je i jedan italijanski snimatelj pogođen u stomak koji je umro u bolnici. Povređena su najmanje još dva novinara, jedan Holanđanin i jedan Kanađanin.

U sukobima između snaga bezbednosti i demonstranata između četvrtka i ponedeljka poginulo je 39 ljudi, a 300 je povređeno. Juče je bio dan zatišja uoči finalne operacije čišćenja koju je jutros sprovela vojska.

Opozicione "crvene košulje" koje traže ostavku premijera Abhista Vedžadžive bili su zabarikadirani u centru glavnog grada šest nedelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: