V. Britanija: Koalicioni pregovori

Konzervativci i liberali postigli napredak u pregovorima o formiranju britanske vlade, saopštio vođa pregovaračkog tima Konzervativne partije Vilijam Hejg.

Izvor: FoNet, Beta

Ponedeljak, 10.05.2010.

13:28

Default images

"Postigli smo dodatni napredak. Sada ćemo preneti detalje razgovora Dejvidu Kameronu, lideru stranke i održati sastanak sa kolegama iz parlamenta", rekao je Hejg novinarima, prenosi Rojters.

Posle opštih izbora u Velikoj Britaniji 6. maja na kojima je Konzervativna stranka Dejvida Kamerona osvojila najviše glasova, ali ne i neophodnu većinu u parlamentu, konzervativci pokušavaju da se dogovore sa Liberalnodemokratskom strankom Nika Klega o formiranju prve koalicione ili manjinske vlade od 1970-ih godina.

Vreme za pregovore je, prema opštoj oceni, ograničeno u trenutku kada finansijska tržišta, već uzdrmana krizom u Grčkoj, zahtevaju brzo rešenje, odnosno stabilizaciju političke situacije.

Uoči današnjih razgovora lider liberaldemokrata je rekao da je odluku o vladi potrebno doneti što pre.

"Mislim da produžavanje neizvesnosti nije dobro", rekao je Kleg. U središtu pregovora između dve stranke je prevazilaženje najgore ekonomske krize od Drugog svetskog rata i smanjenje rekordnog budžetskog deficita.

U međuvremenu, premijer Gordon Braun, čija je Laburistička stranka na vlasti poslednjih 13 godina, i dalje se nada da će uspeti da pridobije liberaldemokrate za savez sa laburistima.

Liberaldemokrate i konzervativci se ne slažu po pitanjima izborne reforme, imigracije i EU.

Među tim pitanjima za Klegovu stranku je najvažnija izborna reforma kojoj se konzervativci protive, dok liberaldemokrate smatraju da bi im napuštanje dosadašnjeg neproporcionalnog izbornog sistema, u kome pobednik uzima sve glasove u izbornim jedinicama, u korist proporcionalne zastupljenosti, donelo više mesta u parlamentu.

Neuspeh pregovora te dve stranke bi odložio formiranje vlade i možda doveo do šireg i samim tim nestabilnijeg dogovora liberaldemokrata, laburista i niza manjih stranaka.

Strahuje se da bi u zemlji u kojoj se na vlasti tradicionalno smenjuju dve stranke i u kojoj su koalicije neuobičajene, formiranje slabe vlade imalo negativne posledice na ekonomski oporavak.

Izborni sistem ključna karika

Bivši lider Liberalno-demokratske patije Pedi Ešdaun rekao je da dve stranke imaju još mnogo toga da urade da bi prevazišle razlike, među kojima su reforma izbornog sistema i spoljna politika, javljaju britanski mediji.

Liberali, koji su osvojili 23 odsto glasova i samo devet odsto mesta u donjem domu parlamenta, žele proporcionalni sistem glasanja umesto većinskog.

Ako bi konzervativci to prihvatili, ubuduće bi, kao i druga velika partija - laburisti, zavisili od liberala pri obrazovanju vlade.

Neslaganje oko tog pitanja moglo bi da omogući premijeru Gordonu Braunu, lideru Laburističke paritije, da ostane načelu vlade ako dobije podršku liberala i manjih partija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: