Info centar EU u Domu omladine

U beogradskom Domu omladine, na jesen, po završetku renoviranja, biće otvoren Informativni centar EU.za Evropsku uniju.

Izvor: B92

Nedelja, 09.05.2010.

17:55

Default images

Sporazum o otvaranju Evropskog info centra, pismo o namerama, potpisali su na Dan Evrope šef delegacije EU Vensan Dežer i član gradskog veća Željko Ožegović. Prema Ožegovićevim rečima, centar će imati suštinsku ulogu da sve gađane informiše šta je EU, kako funkcionišu njene institucije i kako sa njima može da se sarađuje.

Dežer je izrazio zadovoljstvo što će info centar biti otvoren baš u Domu omladine jer ta institucija, kako je naveo, ima simobličan značaj - predstavlja i mladost i demoratiju.

Prema njegovim rečima, Srbiju, koja je na putu ka EU u 2009. godini učinila puno, očekuje još nekoliko stvari, među kojima i to da građanima objasni šta put i članstvo u EU podrazumevaju.

"Jedan od tih domaćih zadataka je objasniti ljudima o čemu se radi i šta put u EU podrazumeva kako bi se na kraju, kada odradimo sva ta pitanja, pošto je reč o demokratskom procesu, postavilo referendumsko pitanje i da bi oni pozitivno odgovorili na njega potrebno je da budu informisani o suštini evropskih vrednosti ...", rekao je Dežer.

Ožegović je izrazio uverenje da će centar okupljati i sve koji mogu da doprinesu na putu pridruživanja Srbije EU.

Prema njegovim rečima, Beograd je pravo mesto za otvaranje tog centra jer je on uvek bio otvoren i evropski grad koji se zalagao za evropske vrednosti.

"Evropu je pre 60 godina ujedinila velika ideja koju i mi želimo da delimo", kazao je Ožegović i dodao da onaj ko je tada sanjao taj san nije ni slutio kolike će on razmere imati.

Direktor Doma omladine Milan Lučić podsetio je na značaj tog mesta u kome su Beograđani 60-ih prvi mogli da uživaju u džez i rok muzici, a 80 tih da prisustvuju uspostavljanju prve satelitske veza između istočne Evrope i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: