Preminuo predsednik Nigerije

Predsednik Nigerije Umaru Jaradua preminuo je u 58. godini, posle duge i teške bolesti, saopštila je nigerijska državna televizija.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.05.2010.

09:13

Default images

U zemlji je proglašena sedmodnevna nacionalna žalost, a pokojni predsednik će biti sahranjen danas popodne u svom zavičaju, Kacini, na severu zemlje.Predsednik Jaradua, prvi univerzitetski obrazovan šef države, bio je odsutan iz političkog života zemlje od prošlog novembra, kada je zbog lečenja otputovao u Saudijsku Arabiju.

U zemlju se vratio u februaru, ali je bio previše bolestan da bi obavljao svoju funkciju.

U skladu sa ustavom, dosadašnji vršilac dužnosti predsednika, potpredsednik Gudlak Džonatan položio je zakletvu i postao lider najmnogoljudnije afriče nacije.

Prilikom svečanog polaganja zakletve pred ministrima u vladi, guvernerima saveznih država i ambasadorima u predsedničkoj vili u prestonici Abudži, Džonatan je istakao da će njegovi glavni prioriteti biti izborna reforma, borba protiv korupcije i održanje mira i razvoja u naftom bogatoj delti Nigera, javio je Rojters.

Novi predsednik ove zemlje na zapadu Afrike imenovaće novog potpredsednika sa kojim će voditi zemlju do predsedničkih izbora koji bi trebalo da se održe do aprila 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: