Đelić: Srbija drži reč

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić je u nemačkom parlamentu govorio o evropskim integracijama i poručio da Srbija drži reč.

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2010.

19:29

Default images

U Bundestagu sam predstavio ono što je Srbija uradila u protekle dve godine na putu ka EU iz čega se jasno vidi da Srbija drži reč i da smo ozbiljna zemlja, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, posle izlaganja pred odborom nemačkog parlamenta za evropske poslove.

On je istakao da Srbija ima podršku Nemačke u evrointegracijama, kao i da će upravo taj Odbor imati veliku ulogu u godinama koje dolaze za evropsku perspektivu Srbije.

Po Lisabonskom sporazumu i odluci Ustavnog suda Nemačke, svaki dalji korak Srbije ka Evropi moraće da bude odobren u ovom Odboru, precizirao je Đelić.

Tražio sam podršku nemačkog parlamenta da utiče, na bazi Bramercovog izveštaja, da u junu krene ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, naglasio je Đelić.

On se, takođe, založio i da što pre, ako je moguće takođe već u junu, Evropskoj komisiji bude prosleđena aplikacija Srbije za članstvo u EU.

Đelić je odboru nemačkog Bundestaga predstavio "ono čime Srbija može doprineti Nemačkoj i Evropi, od infrastrukture, borbe protiv kriminala, znanja i investicija".

Srbija ima ambiciju da ojača, a ne da oslabi Nemačku i Evropu, naglasio je Đelić, ocenjujući da je to posebno važno u ovom momentu kada se raspravlja o pomoći nekim članicama EU.

Đelić je rekao i da je Srbija, "koja nikada neće priznati nezavisnost Kosova, spremna na istinske pregovore, po dobijanju mišljenja Medunarodnog suda pravde, da bi se postigao istorijski kompromis između Beograda i Prištine".

Naravno, u zemlji koja je na žalost priznala Kosovo, čuli smo poznate stavove, rekao je Đelić.

Za njega je, međutim, "veoma indikativno" da su predstavnici svih političkih partija postavili pitanja oko toga šta bi moglo da bude moguće rešenje statusa Kosova.

U tom smislu je ono što smo danas čuli u ovom odboru ohrabrujuće, rekao je Đelić.

Predsednik Odbora Gunter Krihbaum rekao je da je Srbija postigla zapažen napredak na putu ka EU, pogotovo u oblasti dijaloga sa susedima.

To je posebno vidljivo u odnosima sa Hrvatskom, koji su još u fazi izgradnje, ali tu postoje redovni kontakti predsednika Tadića i Josipovića, rekao je Krihbaum i dodao da takav razvoj dogadaja Nemačka pozdravlja.

Krihbaum je istakao i da Beograd "ima još mnogo toga da uradi, ali je jasno da će nemački Bundestag konstruktivno pratiti put Srbije ka EU".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: