Održana treća rakijada

U konkurenciji od 70 proizvođača, Rade Tomonjić pobedio je na trećoj Rakijadi, koja je održana u zlatiborskom selu Šljivovica.

Izvor: B92

Nedelja, 02.05.2010.

23:15

Default images

Domaći stručnjaci smatraju da za srpsku rakiju, kao izvozni brend, dolaze bolji dani, jer su uvek na ceni žestoka pića, koja se ne proizvode na industrijski način, već kako se to radi već generacijama u selima Srbije, posebno zlatiborskog kraja. Selo Šljivovica po treći put bilo je mesto gde su proizvođači rakije zlatiborskog kraja, ponovo proverili čija je rakija najbolja na Rakijadi

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović, kaže da nažalost, lokalna vlast zbog zakona ne može da kreditira proizvođače. Međutim, za poljoprivredu se uvek moraju naći sredstva iz opštinske kase.

"Ovih prethodnih godina smo ulagali u poboljšanje rasnog sastava i stočnog fonda i ta akcija je završena. Sada ćemo, od ove godine, ova sredstva, koja su bila usmerena za razvoj poljoprivrede, da usmerimo za brendiranje i za sadnice, da pomognemo našim proizvođačima finansijski“, kaže Stamatović.

Predsednik žirija Kostadin Mihajlović kaže da se u Evropi traži proizvod iz starih lampeka.

"Ako Francuzi prodaju najskuplji konjak, koji se peče na tradicionalan način, onda i srpska rakija ima svetlu budućnost. Našim ljudima potrebno je samo malo dopuniti umeće, tehnologijom proizvodnje.Sada veče evropske zemlje traže da bude vaša slika, ako je vaša rakija, gde ćete dati istorijat vaše porodice, tehnološkog postupka. Da ima slika vaša, sa onim na kazanu, jer jednostavno traži se totalna izvornost", kaže Mihajlović.

Milomir Milojević, proizvođač rakije iz Šljivovice, kaže da nije ista svaka rakija. U njegovo kraju je najkvalitetnija, zbog zemljišta i nadmorske visine, a koriste je za sve prilike.

"Rođenje, krštenje, slava, svadba, sahrana. Za sve se koristi. Ono što se kaže, Bogom dato u normalnim količinama“, rekao je on.

Za one koji preteraju sa rakijom spas je Vodnjika, kaže Slavica Aćimović, čije seosko gazdinstvo proizvodi rakiju, ali i ovaj lek protiv mamurluka.

"Vodnjika se sastoji od divljih proizvoda, znači divljih jabuka, trnjina, drenjina, venje, mušmula, kruški takiša", objašnjava ona.

Zlatiborci imaju i recept kako da vas rakija lako ne obori s nogu, kaže mesar Dobrisav Ninčić. "!vo je junetina, bikovsko mesto. Pečemo ga na ražnju, 10-12 sati. Posle ga krčkamo u prijetopu, na roštilju", kaže Ninčić.

A nakon pečenog vola i rakije, za dobro raspoloženje zaduženi su trubači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: