Đilas kritikuje "Srbijagas"

Ministarstvo energetike i "Srbijagas" nisu uradili ništa kako bi rešili problem nesmetanog snabdevanja gasom "Beogradskih elektrana“, navodi Dragan Đilas.

Izvor: B92

Utorak, 20.04.2010.

15:28

Default images

“Vlada Srbije odobrila je 'Srbijagasu' povećanje cena za više od 30 odsto od početka grejne sezone, ali i pored niza zahteva Vama lično i Ministarstvu energetike, 'Srbijagas' nikad nije dostavio kalkulaciju kako se došlo do te cene koja se fakturiše Beograđanima'', navodi gradonačelnik Đilas u pismu premijeru Mirku Cvetkoviću, u koje je Tanjug imao uvid.

U isto vreme, Vlada je ograničila povećanje cena komunalnih usluga na svega šest odsto godišnje.

U pismu se kaže da se ništa nije desilo povodom zahteva da država Srbija, kao suosnivač “Srbijagasa“, izvrši proveru informacija o “nedomaćinskom“ ponašanju menadžmenta tog preduzeća, za šta cenu plaćaju Beograđani.

I pored niza dopisa koji su poslati 26. januara i 4. februara, ništa se nije desilo, te su “Beogradske elektrane“ dovedene na ivicu finansijskog kolapsa i njihov dug, po cenama koje fakturiše “Srbijagas“ iznosi više od pet milijardi dinara.

Imajući u vidu da sada predstoje ozbiljni remonti, maksimum koji "Beogradske elektrane" mogu da plate “Srbijagasu“ u narednih pet meseci je tri milijarde, što znači da bi u narednu grejnu sezonu ušli sa dugom većim od dve milijarde, kaže se u pismu.

Gradonačelnik Đilas je ukazao da je dug nastao zbog neodgovarajućih odluka Vlade i monopolskog ponašanja “Srbijagasa“, te da očekuje da oni koji snose odgovornost za sadašnju situciju, za nju nađu i rešenje.

"Ukoliko se ne pronađe rešenje do sledeće grejne sezone, koja počinje za pet meseci, odgovornost za sve probleme u grejanju Beograđana, snosiće vlada i 'Srbijagas'", zaključio je Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: