Na suđenju Karadžiću o Sarajevu

Suđenje Radovanu Karadžić u Hagu nastavljeno je svedočenjem drugog svedoka optužbe Sulejmana Crnčala, koji je govorio o opsadi Sarajeva.

Izvor: B92

Sreda, 14.04.2010.

13:44

Default images

Sulejman Crnčalo izjavio je da je u julu 1992. proteran sa Pala u Sarajevo gde je njegova supruga tri godine kasnije poginula od eksplozije na pijaci Markale. Crnčalo je svedočio i da je u junu 1992. čuo Karadžića kako na mitingu na Palama kaže da je "najbolji način da se odbrane srpske kuće - napad na muslimanske kuće".

"To su bile strašne reči... Rekao je da treba svaku muslimansku kuću napadati bilo gde da je, jer se tako brani srpska kuća", izjavio je svedok.

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je za genocid i zločine protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima, i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95. godine.

Crnčalo je opisao kako je njegova supruga 28. avgusta 1995. ujutro otišla na sarajevsku pijacu Markale, pošto je čula da će u prodaji biti mleka u prahu. Kada je pošao da je traži, čuo je da se na pijaci dogodila eksplozija.

"Kad sam došao, video sam veliki nered... Sva ulica je bila u krvi, komadići ljudskog mesa razbacani na sve strane, kao i delovi odeće i obuće... Leševe nisam tu zatekao, svi su nekud bili odneseni... Neko mi je rekao da idem u bolnicu na Koševu... Svoju ženu sam našao u mrtvačnici", rekao je Crnčalo.

Prema optužnici protiv Karadžića i ranijim presudama Tribunala, granata na pijacu Markale bila je ispaljena sa položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS.

Život u opsednutom Sarajevu Crnčalo je opisao kao mukotrpan zbog svakodnevnog granatiranja i snajperskih napada sa srpskih položaja, u kojima su stradali civili, kao i zbog nestašice vode, hrane i struje.

Svedok je ispričao i kako je u julu 1992. sa porodicom i oko 90 drugih Muslimana morao da napusti Pale pod pritiskom tamošnjih srpskih vlasti.

Jedan od lidera bosanskih Srba Nikola Koljević je, po rečima Crnčala, pre toga tamošnjim Muslimanima na sastanku poručio da "Srbi ne žele da žive s njima", a komandir policije im je rekao da im ne može garantovati bezbednost.

Crnčalo je, kako je rekao, morao da kuću prepiše jednoj Srpkinji, a na Palama je ostavio i automobil.

Svedoka Crnčala u nastavku suđenja unakrsno ispituje optuženi Karadžić koji se brani sam.

Bivši predsednik Republike Srpske je u dve tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95. godine.

Optužnica protiv Karadžića usredsređena je na: etničko čišćenje Muslimana i Hrvata širom BiH 1992-95; kampanju terora protiv civila tokom opsade Sarajeva u istom periodu; uzimanje UN osoblja za taoce u maju i junu 1995, te genocid u Srebrenici u julu 1995.

Karadžić: Zulić lažno svedočio

Radovan Karadžić tvrdi da je prvi svedok optužbe Ahmet Zulić izmislio da je u junu 1992. preživeo masovno ubistvo Muslimana u Sanskom Mostu.

Karadžić koji se brani sam, u nastavku unakrsnog ispitivanja svedoka tvrdio je da je taj događaj "potpuno izmišljen", predočavajući Zuliću da je na tom mstu posle rata ekshumirano samo jedno telo Muslimana ubijenog vatrenim oružjem.

Zulić je juče svedočio da je bio očevidac kada su pripadnici srpskih snaga 22. juna 1992. na Partizanskom groblju Kriva Cesta, kod Sanskog Mosta, naterali oko 20 pritvorenih Muslimana da "iskopaju sopstvene grobove", posle čega su ih pobile noževima i vatrenim oružjem.

"Nikakvog drugog traga o klanju i ubijanju na Partizanskom groblju Kriva Cesta nije bilo i nema i to je jedina istina", rekao je Karadžić, pitajući svedoka kako je moguće da nikome nije suđeno za taj zločin.

Zulić je sugerisao da su ubijeni zakopani na drugim mestima, rekavši da se na poprištu ubistva "ništa nije moglo zakopati jer je to potok".

Odgovarajući na Karadžićeva pitanja, Zulić je tvrdio da su masovno ubistvo - koje je počinio izvesni Simo Simetić, mesar iz Sanskog Mosta - posmatrali srpski zvaničnici predvođeni predsednikom kriznog štaba Nedeljkom Rašuom, a da je bio prisutan i general JNA Milan Daljević.

Na Karadžićevu tvrdnju da je Simetić u to vreme bio u svojoj jedinici VRS "na koridoru", Zulić je uzvratio da "ima dva ožiljka od noža Sime Simetića" i "urezan krst na grudima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: