"Srbija ne bira uzmeđu Kosova i EU"

Nema povezanosti srpskog puta u Evropsku uniju i rešavanja pitanja Kosova, izjavio je evropski komesar za proširenje Štefan File.

Izvor: B92

Sreda, 14.04.2010.

09:54

Default images

On je istakao da EK očekuje od svake zemlje kandidata da ima dobre odnose s komšijskim državama ako želi da napreduje ka Uniji.U intervjuu za "Dnevnik" on je rekao da će Upitnik EK za kandidaturu Srbije biti statusno neutralan o Kosovu i da još veruje da će države članice EU u junu dati mandat Komisiji da počne proceduru za izradu mišljenja o spremnosti Srbije za status kandidata.

"Sadržaj Upitnika će jasno pokazati da je Evropska komisija statusno neutralna o Kosovu. Ne postoji veza između rešavanja odnosa Beograda i Prištine i sledećih koraka Srbije u evropskim integracijama. Pokazaćemo u Upitniku da ni na koji način ne teramo Beograd da se opredeli između puta ka članstvu u EU i težnje da Kosovo bude deo Srbije", naglasio je File.

Evropski komesar za proširenje je rekao da se nada da će u procesu evropskih integracija u godinama koje dolaze biti nađeno rešenje koje će obezbediti evropsku budućnost i za Srbiju i za Kosovo.

Na pitanje da li očekuje da će sledeći, junski, izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije s Haškim tribunalom biti dovoljno pozitivan da Srbija napravi sledeći korak ka članstvu u EU, File je rekao da ima kombinaciju signala.
"Rekao mi je (Bramerc) da Srbija dobro sarađuje, ali da ima još stvari koje bi trebalo uraditi. Drugo, moramo da vidimo kako će države članice ili, bolje rečeno, neke države članice, interpretirati Bramercov izvštaj", rekao je File.

Prema njegovim rečima, EK nema nikakvih dilema i smatra da proces za pripremu mišljenja o Srbiji treba da počne odmah.

"Nadam se da će države članice u junu na Savetu doneti odluku o početku procedure za davanje Srbiji statusa kandidata", istakao je on.

File je, takođe, rekao da EK podržava reformu pravosuđa u Srbiji, ali da je zabrinut za delove reforme pravosuđa koje se odnose na imenovanja sudija i članova Višeg saveta sudstava.

"Preporuke Vencijanske komisije u tom smislu Beograd nije ispoštovao i mi imamo određene rezerve prema pojedinim aspektima procedure imenovanja sudija", naveo je evropski komesar za proširenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: