Odloženo suđenje Joci Amsterdamu

Početak ponovljenog suđenja Sretenu Jociću je ponovo odložen, ovog puta za 27. april, jer se u sudu nije pojavio nijedan od četiri advokata optuženog.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2010.

10:47

Default images

"Ovo je klasična opstrukcija postupka i biće vam određen advokat po službenoj dužnosti", rekla je sudija Maja Ilić optuženom Jociću, poznatijem kao Joca Amsterdam, u sudnici u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Sudija je prethodno rekla da je advokat Vladimir Petrović otkazao punomoćje Jociću zbog neizmirenih honorara, a da advokat Zdenko Tomanović nije došao zbog ranije preuzetih obaveza, kao ni advokatice iz njegove kancelarije Vesna Lončar i Isidora Dacović, koje su obavestile sud da ne mogu da prisustvuju iz zdravstvenih razloga.

Jocić je rekao da je i on sam hteo da mu bude određen advokat po službenoj dužnosti, ali da to bude Tomanović, kome je ranije otkazao punomoćje zbog "prevelikih razlika", ili neko od advokata iz njegove kancelarije.

"Ja sam bez branioca i u problemu sam. Tomanović hoće da se vrati u postupak, a sve dame koje rade kod njega, pošto kod njega rade samo dame, trudne su ili na porodiljskom bolovanju. Imam problem i s reformom pravosuđa, ozbiljno sam bolestan i ne mogu da se lečim, a u zatvoru po dva čoveka leže u krevetu", rekao je Jocić.

Nastavio je da je "do reforme pravosuđa" advokatske usluge plaćao Tomanoviću, a da advokat Petrović hoće ponovo pare koje je Jocić već dao.

Sudija Maja Ilić mu je rekla da to nema nikakve veze sa reformom pravosuđa i ponovila da će Jociću biti određen advokat po službenoj dužnosti.

"Meni je gospodin Tomanović rekao da prihvata da me brani, ali kada bude imao slobodan termin. I ja sam hteo advokata po službenoj dužnosti, ali da to bude Tomanović. Ko da me brani, Žika Šnicla? Samo bih vas zamolio da advokat po službenoj dužnosti budu Tomanović ili Petrović", rekao je Jocić.

Sudija mu je na to rekla da ona nema uticaja na određivanje advokata po službenoj dužnosti i da to radi predsednik suda.

Jocić se požalio i da su cene advokatskih usluga u Srbiji veće nego bilo gde.

"Vi ne znate šta se dešava, došao je advokat i tražio od čoveka da proda bubreg da bi ga isplatio. Advokati traže 26.000 dinara na sat, a posetu u zatvoru naplaćuju 150.000 dinara. Ovde su advokati budući ministri ili sekretari ministarstva pravosuđa", rekao je Jocić.

Sudija mu je na to uzvratila da "filozofiranje neće mnogo pomoći" i vratila Jocića na optuženičku klupu.

Početak suđenja je odložen sa 24. marta za 12. april zbog izostanka Jocićevog advokata Vladimira Petrovića.

Suđenje će početi ispočetka jer je predmet posle izbora svih sudija u Srbiji dodeljen sudiji Maji Ilić, koja ga je preuzela od sudije Mirjane Popović.
Jocić je optužen da je Miodragu Prodanoviću i Bojanu Milosavljeviću u julu 1995. godine platio 50.000 nemačkih maraka da ubiju Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš, i još jednog čoveka sa nadimkom Duca.

Jocić je u pritvoru 27. aprila 2009. godine, kada je uhapšen zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je 23. oktobra 2008. godine ubila vlasnika zagrebačkog nedeljnika Ivu Pukanića i njegovog saradnika Niku Franjića.

Jocića je Tužilaštvo za organizovani kriminal kasnije optužilo i za umešanost u ubistvo Pukanića, a početak suđenja po toj optužnici je zakazan za 20. april, takođe u zatvorskoj sudnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: