U Tutinu protest radnika RAS-a

Više od 280 radnika fabrike obuće RAS u Tutinu je protestovalo zbog neisplaćenih zarada od 2003. godine do danas.

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2010.

00:13

Default images

Radnici RAS-a iz Tutina, osim plata, zahtevaju i povezivanje radnog staža i realizaciju socijalnog programa. Najavili su radikalizaciju protesta blokiranjem Jadranske magistrale kod carinskog prelaza Mehov krš. Kako radnici tvrde, zbog nezakonite privatizacije pogon fabrike obuće RAS u Tutinu je u stečaju. Po osnovu neisplaćenih zarada od 2003. do danas njihova potraživanja premašuju milion evra.

Opštinski sud u Tutinu i Trgovinski sud u Kraljevu je, prema rečima pravnog zastupnika radnika Munevera Kuča, doneo pravosnažne presude u njihovu korist.

On je dodao da stečajni upravnik nije prikazao reviziju kao vanredni pravni lek, nego je dozvolio da imovina ode u bescenje onom kome ne pripada.

Radnici kažu da neće odustati od zahteva i naglašavaju da će radikalizovati proteste ukoliko nadležni ne odgovore na njihove zahteve.

“Mi tražimo naša prava jer smo socijalni slučajevi, odnosno ne možemo da platimo kiriju, deca nam gladuju, pa zato tražimo pravo na naše živote“, kaže radnica Melisa Tahirović.

“Stečajni upravnik je davao radnicima novac preko veze pa nas zanima kako je mogao tako da postupa. Hoćemo da obrazloži svoje postupke“, kaže radnica Hajrija Hot.

“Blokiraćemo puteve i ako bude bilo potrebno, otići ispred Vlade, ako je to jedini način da čuju za naše probleme i poštuju naša prava“, rekla je radnica Dušica Zečević.

Pogon Fabrike obuće RAS, čije je matično preduzeće u Novom Pazaru, ima 285 radnika.

Pogon je u stečaju poslednjih pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: