Robertson: NATO na ivici provalije

Bivši generalni sekretar NATO lord Džordz Robertson rekao da je NATO na ivici ambisa i upozorio da bi misija NATO u Avganistanu mogla biti neuspeh.

Izvor: B92

Subota, 06.03.2010.

10:50

Default images

"Nalazimo se na ivici ambisa dok je svet zahvaćen sve većim nezadovoljstvom i previranjima. Jedino otvoren i pošten razgovor može da nas spase od propasti", rekao je Robertson, na godišnjem skupu članova Atlantskog saveta SAD, koji je održan u rezidenciji nemačkog ambasadora u Vašingtonu.

Prema njegovom mišljenju, misija u Avganistanu mogla bi da doživi neuspeh.

"Odluka Danske, od pre dve nedelje, da okonča svoje učešće u Avganistanu i najava Kanade da će učiniti to isto, najavljuju težak momenat. Ako ova dva energična saveznika žele da se povuku, šta drugo može da se kaže nego da je reč o krizi", rekao je bivši generalni sekretar NATO, javio je Glas Amerike.

On je kritikovao lidere Alijanse zbog toga što evropskoj javnosti, koja se sve više okreće protiv akcije u Avganistanu, ne objašnjavaju zašto je pobeda u Avganistanu bitna za mir i bezbednost u Evropi.

Robertson, generalni sekretar NATO od 1999. do 2004, napravio je poređenje sa kampanjom NATO snaga protiv snaga Slobodana Miloševića na Kosovu 1999. godine.

"Borili smo se protiv dobro naoružanog protivnika, koji je koristio zastrašujuće, drugačije metode od naših i koji se pokazao veoma sposobnim u borbi, ali odneli smo pobedu", rekao je Robertson.

"Nismo pobedili zbog naše superiorne vojne moći nego zato što ni u jednom trenutku nismo razmišljali o porazu. Uverili smo Miloševića i njegove generale da nećemo odustati. Naša kampanja je bila i vojna i informativna. Pridobili smo svetsku javnost jednostavnim, svakodnevnim porukama", dodao je.

Robertson je istakao da je u Avganistanu neprijatelj taj koji koristi medije protiv Zapada.

"Taliban gleda i posmatra, superiorno koristeći stare i nove medije. Oni tempiraju svoje napade improvizovanim eksplozivnim napravama računajući na krhku podršku naše javnosti. Oni mobilišu sredstva kako bi nas finansijski nadmašili. Oni, a ne mi sa našim pozivima za povlačenje, kažu da će se boriti sve do pobede i dok nas ne izbace", rekao je Robertson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: