Četvrtak, 04.03.2010.

13:07

Tadić sutra s Pahorom i Kosorovom

Predsednik Srbije Boris Tadić će se u petak sresti sa premijerkom Hrvatske Jadrankom Kosor i slovenačkim premijerom Borutom Pahorom.

Izvor: B92

Default images

Susret će biti neformalne prirode i namenjen zbližavanju stavova povodom predstojeće konferencije o zapadnom Balkanu, koju organizuju Slovenija i Hrvatska i koja će se održati 20. marta na Brdu kod Kranja. Konferencija će se odvijati pod naslovom "Zajedno za Evropsku Uniju: doprinos zapadnog Balkana evropskoj budućnosti".

Kako saopštava kabinet slovenačkog predsednika Vlade, Borut Pahor, Jadranka Kosor i Boris Tadić će se sresti u petak po podne, u Sloveniji, u gradu Ptuju.

Kabinet slovenačkog premijera dodaje i da će posebna pažnja na sutrašnjem susretu predsednika Tadića sa Jadrankom Kosor i Borutom Pahorom biti posvećena povećavanju privredne saradnje između tri države i razmeni mišljenja povodom mera za izlazak iz privredne krize.

Domaćin, slovenački premijer Borut Pahor je danas, nakon sednice vlade, izjavio da misli "da će sutrašnji susret sigurno biti nešto posebno", kao i da u sva tri kabineta, u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu, vlada optimističko raspoloženje povodom "značaja tog susreta za bezbednost i blagostanje ljudi".

"Želeo bih da susret doprinese tome da se lideri triju vlada i država medjusobno dobro razumeju, jer je to važno za razumevanje u celom regionu", rekao je Pahor u Ljubljani i dodao da će sutrašnji susret biti namenjen prilikama koje proizilaze iz činjenice da Slovenija, Hrvatska i Srbija sve ubrzanije rešavaju medjusobna otvorena pitanja.

"Želimo da se, na susretu, dotaknemo i nekih aktuelnih pitanja u odnosima koji vladaju u ovom delu Evrope i na kraju krajeva da pogledamo prilike za privrednu saradnju izmedju tri zemlje", rekao je Pahor.

Slovenački mediji, povodom sutrašnjeg susreta, podsećaju da je slovenački ministar spoljnih poslova, Samuel Žbogar, nedavno najavio da će pored predsednika Srbije, Borisa Tadića, na predstojećoj konferenciji o zapadnom Balkanu na Brdu kod Kranja, biti prisutan i kosovski predsednik, Fatmir Seljdiu, ali da je Beograd kasnije upozorio da se ne protivi učešću Kosova na regionalnim susretima, ali samo pod uslovom da se predstavlja kao "Kosovo-Unmik".

Sa druge strane, predsednik Kosova, Fatmir Seljdiu izjavljuje da će učestvovati na pomenutom konferenciji samo kao predstavnik suverene i nezavisne države Kosovo i to pod tim imenom.

Zbog toga slovenački mediji sutrašnji, neočekivani, susret premijera zemalja organizatorki konferencije, Slovenije i Hrvatske, sa predsednikom Srbije, Borisom Tadićem vide kao sastanak na kome će se mahom tražiti kompromisno rešenje, koje će omogućiti da konferenciji na Brdu kod Kranja prisustvuju predstavnici i Srbije i Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: