Dodik: Referendum nije secesija

Premijer RS Milorad Dodik ponovio je da usvajanje predloga Zakona o referendumu nema za cilj secesiju RS niti zloupotrebu Dejtonskog sporazuma.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 09.02.2010.

08:59

Default images

Dodik je rekao da se radi o zakonskom rešenju bitnom za RS, koje nije antiustavno niti antidejtonsko, nego da se radi o pravu koje proizilazi iz ustava i Dejtonskog sporazuma. Vlasti RS najavile da će raspisati referendum na kojem bi se građani tog entiteta izjasnili o podršci Dejtonskom sporazumu. Opozicija nema nameru da u parlamentu podrži predlog.

Referendumsko pitanje biće definisano posebnim odlukama parlamenta RS koji jedini po entitetskom Ustavu može raspisati taj vid izjašnjavanja građana.

"Ovaj zakon pokazuje spremnost da RS ispunjava svoje obaveze iz Dejtonskog sporazuma i da u tom kontekstu koristi sva moguća prava dobijena tim sporazumom", rekao je Dodik u parlamentu RS.

Dodik je pozvao na nacionalno jedinstvo kod donošenja ovog zakona i naglasio da ovo nije nikakav pokušaj zloupotrebe Dejtonskog sporazuma, već da se ona afirmiše i na najbolji mogući način uredi oblast, koja će se sigurno u budućnosti koristiti, kao što je to praksa u mnogim evropskim zemljama.

"Zakon o referendumu je za sve koji prihvataju RS kao demokratsku zajednicu u kojoj će imati pravo da odlučuju o tim važnim pitanjima", rekao je Dodik i dodao da to nije usmereno protiv bilo koga pripadnika iz reda drugih naroda.

Da je zakon usaglašen sa ustavom i Dejtonskim sporazumom, rekao je i predsednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, navodeći da postoje mehanizmi, koji će oceniti da li je ovo zakonsko rešenje usklađeno s Ustavom i Dejtonom.

Radojičić je rekao da je ovo samo ustavno pravni okvir i da nema nikakve potrebe da interveniše neko iz međunaordne zajednice. Funkcioner Partije demokratskog progresa Branislav Borenović kaže da ta partija ne namerava da glasa za zakonska rešenja koja će biti samo jeftini politički poeni jedne stranke.

Srpska demokratska stranka i Srpska radikalna stranka takođe ocenjuju da je reč o predizbornim prevarama vladajuće stranke.

Ognjen Tadić iz SDS kaže da ta partija smatra da je predloženi zakon neće ispuniti funkciju.

"To će biti samo još jedan od akata vladajuće stranke koji služi za prevaru građana RS“, smatra Tadić.

Milenko Mihajlica iz SRS ističe da se kroz ovaj predlog „vidi kontinuitet licemerstva Saveza nezavisnih socijaldemokrata“.

"Mi ćemo argumentima pokazati da SNSD nije spreman da ispuni svoja obećanja iz 2006. godine“, dodaje Mihajlica.

Predstavnik Stranke demokratske akcije Šefket Hafizović naglašava da je pomenuti zakonski predlog antiustavan i antidejtonski i da poslanici te stranke neće uopšte učestvovati na sednici.

Očekuje se da će zakon biti usvojen glasovima skupštinske većine koju predvodi SNSD, ali da neće proći u Domu naroda, gde će ga osporiti bošnjački predstavnici.

Ministar uprave i lokalne samouprave Zoran Lipovac, međutim, ne smatra da će to biti problem za donošenje zakona.

"Uveren sam da ovaj zakon neće ići na ustavni sud, jer ne postoji ništa što vređa interes bilo kog konstitutivnog naroda“, navodi Lipovac.

Raspravu o predloženom zakonu o refrendumu napustili su poslanici bošnjačkih stranaka uz obrazloženje da se radi o antidejtonskom i antiustavnom činu.

Na odluku o referendumu ne gleda se blagonaklono u međunarodnim krugovima, a politički analitičari smatraju da premijer Milorad Dodik ne namerava ozbiljno ući u priču u referendumu, već pred oktobarske izbore samo prividno ispuniti obećanje sa kojim je i dobio većinu na prethodnim izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: